Noutăți

Astăzi a început Anul Nou Dacic. Despre sărbătoarea lupilor și Sfântul Andrei…

 •  
 •  
 •  

Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu: Mircea Eliade, relatând informaţia lăsată de Strabon conform căreia dacii se numeau dáoi, tradiţia consemnată de Hesychius că dáos era numele frigian al lupului şi că din rădăcina indo-europeană dhau (a strânge, a sugruma) au derivat Dáousdava (oraşul sau cetatea lupilor) numele unui oraş în Moesia Inferior din sudul Dunării, numele zeului trac al războiului, Kandáon, zeul Daunus etc., aprecia că dacii se numeau ei înşişi lupi, cei care sunt asemenea lupilor (Eliade Mircea, De la Zalmoxis la Genghis-Han, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980, p. 31). La rândul său, Nicolae Iorga accepta interpretarea paleolingvistului W. Tomaschek, care punea în legătură numele daci cu dava, şi a tradus etnonimul strămoşilor noştri cu locuitori ai davaelor (Iorga N., Histoire des Roumains, I, Bucureşti, 1937, apud M. Eliade, op. cit., p. 21).

Motivele pentru care dacii şi-au ales ca totem lupul şi nu un alt animal, de pildă pe cel mai puternic dintre ele, ursul, sunt sprijinite de un bogat material etnografic şi folcloric. Toate animalele sălbatice, indiferent de mărimea, puterea şi cruzimea lor în stare de sălbăticie, pot fi îmblânzite, dresate şi aduse pentru a fi văzute sub cupola circului. Există o excepţie, lupul, care preferă să moară de foame sau în luptă pentru câştigarea prăzii decât să renunţe la libertate pentru a trece prin cercul de foc sau să facă alte exhibiţii ca să râdă şi să se minuneze spectatorii. Această vietate, prototip al războinicului înnăscut şi model de demnitate, a fost personificată şi aleasă totem de către strămoşii autohtoni ai românilor, geto-dacii. Ca luptători împotriva duşmanilor, ei doreau să semene şi să se comporte ca divinitatea lup pe care o invocau în luptă (vezi stindardul dacic) şi în alte împrejurări.

Mircea Eliade, relatând informaţia lăsată de Strabon conform căreia dacii se numeau dáoi, tradiţia consemnată de Hesychius că dáos era numele frigian al lupului şi că din rădăcina indo-europeană dhau (a strânge, a sugruma) au derivat Dáousdava (oraşul sau cetatea lupilor) numele unui oraş în Moesia Inferior din sudul Dunării, numele zeului trac al războiului, Kandáon, zeul Daunus etc., aprecia că dacii se numeau ei înşişi lupi, cei care sunt asemenea lupilor (Eliade Mircea, De la Zalmoxis la Genghis-Han, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980, p. 31). La rândul său, Nicolae Iorga accepta interpretarea paleolingvistului W. Tomaschek, care punea în legătură numele daci cu dava, şi a tradus etnonimul strămoşilor noştri cu locuitori ai davaelor (Iorga N., Histoire des Roumains, I, Bucureşti, 1937, apud M. Eliade, op. cit., p. 21).

Un obicei care atestă suprapunerea sărbătorii creştine a Apostolului Andrei peste presupusul An Nou dacic este Bocetul Andreiului, atestat la românii din Transnistria. Fetele confecţionau păpuşi din cârpe, numite Andreiu, substitut al anului vechi care moare pentru a renaşte, le aşezau pe laviţă (pat) şi le jeleau ca pe un mort în noaptea de 29/30 noiembrie. O altă practică de rit funerar efectuat în noaptea de Ovidenie sau de Sântandrei era privegherea de către femeile moldovence de dincoace de Prut a unei lumânări lungi, făcută colac, precum Măsura sau Statul Mortului, aprinsă astăzi la înmormântarea oamenilor din mai multe zone etnografice.

Asemănător Revelionului, în noaptea de Sântandrei abundau practicile magice de aflare a ursitei. Fata de măritat prepara o turtiţă subţire din făină de grâu, foarte sărată, numită Turtucă de Andrei, o cocea pe plita sobei şi o mânca înainte de culcare. Băiatul care venea în vis să-i aducă apă pentru potolirea setei urma să o ceară de nevastă în cursul anului. Unele fete, când soseau acasă de la Păzitul Usturoiului, puneau într-un cocoloş de aluat câte un căţel de usturoi. După cum încolţea şi creştea usturoiul semănat, se făceau apoi pronosticurile matrimoniale.

Vizionează clipul SPIRITUL LUPILOR (activează sunetul):

În noaptea de Ovidenie sau de Sântandrei bătrânii noroceau anul, adică observau cu atenţie cerul înstelat pentru a face previziuni meteorologice. Obiceiul de a semăna în noaptea de Sântandrei grâu într-o oală de pământ pentru a interpreta după numărul seminţelor răsărite rodnicia ogoarelor în noul an este încă viu în satele româneşti. Acum se tăiau crenguţe de la diferiţi pomi fructiferi şi se puneau în apă la temperatura camerei pentru a aprecia, după cum înverzeau şi înfloreau, rodul pomilor din livezi. Crenguţele înflorite erau folosite apoi de copii, ca sorcovă, la Anul Nou.

Lupul, ca oricare altă divinitate, poate ajuta şi pedepsi credincioşii. Se spune că numai el vede şi sfâşie dracii la Bobotează, că sperie sau alungă bolile copiilor. În Platforma Luncani, în imediata apropiere a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, primul alăptat al copilului se făcea printr-un aparat confecţionat dintr-o falcă şi o piele de lup, numit gură de lup. Pe arii relativ extinse copiii grav bolnavi, după ce erau supuşi unor practici magice, erau numiţi Lupu, vietate de care să se sperie moartea.

În concluzie, părinţii Bisericii creştine dorind să înlăture din conştinţa credincioşilor vechile tradiţii păgâne, au suprapus ziua de praznic a Sfântului Andrei peste o sărbătoare mult mai veche, geto-dacă, legată de cultul lupului. Populaţia a asimilat sfântul creştin, propovăduitorul creştinismului în ţinuturile de la Dunărea de Jos, dar i-au pus în spate şi unele din atribuţiile zeului uzurpat. Numit în calendarul popular Sf. Andrei, Sântandrei, Moş Andrei, Andreiu de Iarnă, acesta devine în calendarul popular patron al lupilor, un sfânt-moş care moare şi renaşte în perioada de celebrare a Anul Nou dacic, precum Moş Crăciun la Anul Nou contemporan şi Baba Dochia la Anul Nou agrar.

Un articol de prof. univ. dr. Ion Ghinoiu

Articolul complet aici: http://www.revistaclipa.com/4497/2010/11/permanente/anul-nou-dacic


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

17 Comments on Astăzi a început Anul Nou Dacic. Despre sărbătoarea lupilor și Sfântul Andrei…

 1. si cainele ce e?

 2. Acea lumânare se numește TOIAG pe la noi

 3. Sangele de dac… apa nu se face.
  Oricat s-ar stradui ei …
  De aceea nu face nimeni urarea ” nastere fericita ” pe 25 Decembrie ..de Craciun ..
  De aceea ne celebram inca sarbatorile noastre pagane care ne reprezinta…
  De aceea nu acceptam nici dupa 2000 de ani … ca mielul, oaia, capra .. sa ne fie simboluri ..

 4. neicu maria // 16 mai 2016 at 11:41 // Răspunde

  IATA MOTIVUL pentru care trebuie sa ne punem stema pe steagul Tarii !!! ”
  Motivele pentru care dacii şi-au ales ca totem lupul şi nu un alt animal, de pildă pe cel mai puternic dintre ele, ursul, sunt sprijinite de un bogat material etnografic şi folcloric. Toate animalele sălbatice, indiferent de mărimea, puterea şi cruzimea lor în stare de sălbăticie, pot fi îmblânzite, dresate şi aduse pentru a fi văzute sub cupola circului. Există o excepţie, lupul, care preferă să moară de foame sau în luptă pentru câştigarea prăzii decât să renunţe la libertate pentru a trece prin cercul de foc sau să facă alte exhibiţii ca să râdă şi să se minuneze spectatorii. Această vietate, prototip al războinicului înnăscut şi model de demnitate, a fost personificată şi aleasă totem de către strămoşii autohtoni ai românilor, geto-dacii. Ca luptători împotriva duşmanilor, ei doreau să semene şi să se comporte ca divinitatea lup pe care o invocau în luptă (vezi stindardul dacic) şi în alte împrejurări.”

 5. ioan maftei // 5 iulie 2016 at 15:47 // Răspunde

  Oare,legenda care spune ca Romulus si Remus,care au fost alaptati de o lupoaica,nu ne-ar putea duce la gandul ca cei doi frati care au intemeiat Roma,sunt urmasii dacilor si nu invers?!

  • memoryofadream // 29 noiembrie 2016 at 14:25 // Răspunde

   Pe stema țării apare acvila, simbol preluat de la romani și care are o semnificație mult mai profundă; sufletul care se înalță spre absolut, sau capacitatea omului de a visa, te a atinge mâine un scop care astăzi pare imposibil.

   • Adu te rog dovada ca am adoptat acvila de la Romani. Pana atunci dovezile indica faptul ca acvila e o interpretare denaturata a stemei Tarii Romanesti, unde apare clar si indubitabil pasarea Phoenix renascand.

 6. ovidiu vasilescu // 30 noiembrie 2016 at 11:43 // Răspunde

  UN FRUMOS ȘI FOARTE INTERESANT MOMENT ISTORIC DIN TRECUTUL ÎNDEPĂRTAT AL NOSTRU, AL ROMÂNILOR, A CĂRUI PRELUNGIRE TRĂIEȘTE ȘI VA TRĂI, SPER PENTRU TOTDEAUNA, ÎN CONȘTIINȚA ACESTUI POPOR ISTOVIT, DAR CARE ESTE URMAȘUL UNOR SUPRA OAMENI.DE SIGUR TOATE CELE RELATATE SUNT CUNOSCUTE, ORI AR TREBUI SĂ FIE CUNOSCUTE ȘI RESPECATE CA UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE SIMBOLISTICI, CU CARE ADEVĂRAȚII ROMÂNI SE MÂNDRESC.ESTE NORMAL A LUPUL SĂ PREFERE MOARTEA DECÂT DEPENDENȚA FAȚĂ DE ORICE, FAPT PENTRU CARE ESTE ÎN ADMIRAȚIA NOASTRĂ.

 7. Nicolae Marius Petrut // 2 decembrie 2016 at 3:49 // Răspunde

  Ma bucur foarte mult despre acest documentar!!!! Sunt foarte bucuros despre acesta.
  Iar legenda despre faptul ca Romulus si Remus au fost alăptați de o lupoaica, sigur ne duce cu gândul ca romanii sunt descendenții ai dacilor.
  Am o presimțire, ca este adevarata aceasta legenda.
  Sper ca pe viitor sa reusesti sa dovedesti si acest lucru, cred ca ar schimba total istoria Europei. Eu sper ca pe viitor când voi ajunge mai înstărit sa pot finanța aceste studii, deoarece sunt foarte mândru ca sunt un Dac, si as prefera ca România sa aibă ca origini, poporul Dac si nu cel Roman, si dacă este posibil chiar sa schimbam numele țării Românești in Dacia! Iar toate acestea ar fi posibile dacă s-ar dovedi ca romanii sunt descendenții ai dacilor, ceea ce cred ca este foarte posibil. Iar odata acestea dovedite, va fi mult mai ușor sa alungam ungurii din planurile de guvernare al Daciei(României), ca apoi fiecare cetățean sa fie mândru de el si sa aibă un caracter puternic si așa toate se vor lega spre o dezvolare frumoasa a acestor locuri sacre, care stau la baza tuturor europenilor. Si tot in acest fel ei nu vor putea sa ne mai înjoseasca prin faptul ca suntem nesiguri de istoria noastră. Noi suntem DACII! Si acesta este pământul nostru, unde vom putea construi si trai in armonie! Ma repet, dar odată dovedite aceste lucruri, nici un Dac nu va mai fi nevoit sa meargă peste hotare pentru a fi tratat ca un sclav, pentru o bucata de pâine, când el este defapt străbunilor tuturor europenilor! De aceea noi nu am fost niciodată renumiți pentru cuceriri, deoarece am fost primii aici, prima Civilizație, si nu a fost nevoie sa mergem la cucerit. Aceste plaiuri au de toate pentru a trai minunat. De aceea si in epoca modernă, suntem printre cei mai renumiți in descoperiri științifice, inclusiv Nicola Tesla, celui căruia ii datoram luminile in casele noastre si pe străzi, a fost tot un dac(roman), si mulți alții.
  Doresc ca toți oamenii minunați care decor naște pe aceste meleaguri sa nu mai le părăsească, plecând prin America, Germania si alte state ‘super dezvoltate’, sa rămână aici in Dacia si sa își aducă contribuția unui Poor sacru, luptător si de neînvins!
  Doar așa vom putea merge mai departe, si sa ne păstram caracterul. Doar prin cunoașterea istoriei adevărate si promovarea ei.
  Ma bucur enorm ca nu renunți si ca pe zi ce trece documentarele tale sunt tot mai strălucite! Ma bucur ca nu renunți, ma bucur ca ești un Dac!
  Sper sa am ocazia sa te întâlnesc si in persoana si sa putem sta de vorbă. Am atât de multe planuri, pe care as dori sa le implementez.
  Mult succes in continuare, sa nu renunți, pentru ca urmărind documentarele pe care le-ai făcut am reușit sa îmi răspund la foarte multe întrebări si sa ma regăsesc.
  Toate cele bune!!!!!!

 8. Nicolae Marius Petrut // 2 decembrie 2016 at 3:53 // Răspunde

  Ps. De aceea cea mai puternica companie de antivirus din lume, este Bitdefender, companie Românească(Dacă) si are ca logo LUPUL DACIC! Si multe alte lucruri minunate.

 9. lupul, care preferă să moară de foame sau în luptă pentru câştigarea prăzii decât să renunţe la libertate pentru a trece prin cercul de foc sau să facă alte exhibiţii ca să râdă şi să se minuneze spectatorii.
  SANCHI: uite aici: https://www.thebeijinger.com/blog/2014/01/12/ecology-circus-cruelty

 10. Lupii se mananca intre ei ca cainii…

 11. Ovidenia nu este in aceeasi zi cu Sf Andrei , ci este pe 21 noiembrie de Ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

 12. FEKICITARI SI MULTA SANATATE, LUPULE =!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii