AIM radionica curs online

Noutăți

În 1800 francezii controlau un teritoriu cât 9 Românii, din SUA de astăzi. Motivele pentru care l-au… vândut americanilor

De ce o țară imperialistă ca Franța a vându un teritoriu atât de mare pentru atât de puțini bani? Teritoriul Louisianei se întindea pe o suprafață de 2,14 milioane km² și a fost achiziționat de către Statele Unite în 1803. Americanii au plătit 11.250.000 dolari și au anulat datoriilor în valoare de 3,750,000 de dolari ale Parisului. Teritoriul Louisiana includea terenuri din 15 state americane din prezent și două provincii canadiene. Teritoriul conținea terenuri care formează astăzi Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma, Kansas și Nebraska, o mare parte din Dakota de Nord, o mare parte din Dakota de Sud, partea de nord a Texasului, zona Montana, Wyoming, Colorado și porțiuni mici de teren din cadrul provinciilor canadiene Alberta și Saskatchewan.

Populația sa non-nativă era în jur de 60.000 de locuitori, dintre care jumătate erau sclavi africani. Franța a controlat teritoriul Louisianei din 1699 până când a fost cedat Spaniei în 1762. În 1800, Napoleon a redobândit dreptul de proprietate asupra Louisiana, în speranța de a crea un imperiu în America de Nord. Cu toate acestea, campaniile costisitoare ale sale din Europa și Africa de Nord, dar și teama că ar putea angrena și SUA într-un război, l-au făcut să accepte vânzarea Louisianei către Statele Unite și cu banii primiți să-și finanțeze armata.

louisiana

1797 30

Americanii au încercat inițial să cumpere doar orașul port din New Orleans și zonele sale adiacente de coastă, dar au acceptat repede afacerea, când au văzut prețul relativ mic pentru care francezii sunt dispuși să renunțe la un teritoriu atât de mare. Achiziționarea Louisianei a avut loc în timpul celui de-al treilea președinte al Statelor Unite, Thomas Jefferson.

Tratatul de achiziție a fost semnat la 30 aprilie de Robert Livingston, James Monroe și Barbé Marbois la Paris. Jefferson a anunțat tratatul poporului american pe 4 iulie. După semnarea acordului de cumpărare a Louisianei din 1803, Livingston a făcut această declarație faimoasă: “Am trăit mult, dar aceasta este cea mai nobilă lucrare a vieții noastre… Din această zi Statele Unite își câștigă locul printre puterile de rang întâi ale lumii”.

sursa: https://www.quora.com/Why-did-Napoleon-sell-the-Louisiana-territory

sursa: http://www.history.com/topics/louisiana-purchase

traducere și adpatare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În 1800 francezii controlau un teritoriu cât 9 Românii, din SUA de astăzi. Motivele pentru care l-au… vândut americanilor

  1. Vânzarea Louisianei în timpul când Franța era condusă de Napoleon, nu este legată în principal de ce spune articolul : teama că ar putea angrena și SUA într-un război, l-au făcut să accepte vânzarea Louisianei către Statele Unite și cu banii primiți să-și finanțeze armata.
    Aceasta vânzare este opera lui Talleyrand, vestitul ministru de externe ale Franței napoleoniene, care se pare că a primit “sweetnesses” de la americani! Adică șpagă / șpăgi !
    În lucrarea monografică a istoricului rus Evgheni Tarle despre Talleyrand, sunt declarații ale oficialilor americani care au dat respectivele “sweetnesses”și dimensiunea acestora……
    Aceasta este deosebirea între cumpărarea Lousianei si cumpărarea Alaskăi de către americani…. Pentru Alaska nu s-au dat “sweetnesses”.
    În rest ambele au fost vândute pe sume derizorii față de dimensiunea lor și / sau importanța lor geopolitică

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii