Noutăți

Impunătorul Palat Potala – centrul spiritual al Tibetului – este edificiul aflat la cea mai mare altitudine, între vechile palate ale lumii!

Palatul Potala a fost, multă vreme, centrul spiritual al Tibetului și clădirea cea mai importantă a țării. Construit la o altitudine de peste 3700 de metri, are o înlățime de 117 metri, cu 13 etaje și o lungime de 360 de metri, de la vest la est. Lucrările de construire a impresionantului palat au început în anul 1645, pe vremea celui de-al cincilea Dalai Lama, și au durat aproape o jumătate de secol.

Impresionanta clădire de treisprezece etaje are mai mult de 1000 de încăperi și tot ansamblul se întinde pe mai mult de 13 hectare. Grosimea medie a zidurilor sale este de trei metri. Palatul Potala se află la doi kilometri de râul Lhasa și la tot atâția kilometri de Templul Jokhang.

uimitorul Potala

Palatul Potala este  considerat, datorită dimensiunilor, a stilului în care este construit, precum și a operelor de artă pe care le adăpostește, drept una dintre minunile lumii. Gigantica construcție are două părți: Palatul Alb și Palatul Roșu. Minunatele picturi murale din interiorul palatului reprezintă o veritabilă istorie în imagini a Tibetului.

Palatul Alb a găzduit zece Dalai Lama succesivi, precum și curțile lor. De asemenea, acolo se aflau birourile guvernului tibetan, sălile de întrunire guvernamentale și alte instituții ale Tibetului. În această structură uimitoare de piatră și lemn sunt adăpostite artefacte ce ilustrează istoria, religia și cultura străvechiului Tibet. Sunt statui ale lui Budha, picturi murale și felurite obiecte de artă, realizate cu o măiestrie incredibilă și vechi de secole.

Stupa

Interior, resedinta

Palatul Roșu reprezintă porțiunea superioară a Palatului Potala, fiind zona în care cei cărora le-a fost conferită calitatea de Dalai Lama de-a lungul timpului obișnuiau să se roage. Tot această zonă a palatului era utilizată pentru studiul religiei budiste, adăpostind și mausoleele defuncților Dalai Lama. Mausoleul celui de-al cincilea Dalai Lama se află în partea de apus a palatului, are cinci etaje și este împodobit cu impresionante ornamente, confecționate din aur, diamante, perle și alte pietre prețioase. Partea superioară a Palatului Roșu cuprinde șapte acoperișuri din bronz aurit. Fiecare acoperiș auriu este decorat cu câte una până la cinci turle sub formă de floare și clopot, care mai servesc și drept paratrăsnete.

Potala

Palatul, noaptea

Potala, primavara

Picturi murale

Potala palace

Potala si muntii

Potala, apus

Surse: www.chinahighlights.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii