AIM radionica curs online

Noutăți

Impresionantele Gheizere din Munții Anzi. Câmpul El Tatio, cel mai mare loc cu gheizere active din emisfera sudică

Câmpul El Tatio este situat în Munții Anzi, la o altitudine de 4.200 metri față de nivelul mării și la o distanță de aproximativ 89 de kilometri de San Pedro. Câmpul El Tatio este cele mai mare loc cu gheizere active din emisfera sudică și al treilea ca mărime din lume, după Yellowstone din Statele Unite ale Americii și Dolina Giezerov din Rusia. Deși aici există un număr impresionant de gheizere, erupțiile nu sunt foarte mari, ajungând la un metru înălțime. Ca o comparație, erupțiile din Parcul Național Yellowstone ajung până la 60-70 de metri.

Cel mai bun timp pentru a vedea erupțiile este dimineața devreme, înainte de orele 4-5. Norii de abur se diminuează pe măsură ce temperaturile cresc în timpul zilei, deși activitatea gheizerelor continuă fără încetare. El Tatio este o atracție turistică majoră. De obicei turiștii sosesc înainte de răsăritul soarelui la gheizere, unde sunt așteptați de către localnici cu un mic dejun făcut din ouă fierte direct în izvoarele termale din zonă.

el-tatio-geysers-42 el-tatio-geysers-12 el-tatio-geysers-156 el-tatio-geysers-210

Din păcate, la El Tatio nu există o infrastructură dezvoltată, astfel încât cei care doresc să viziteze zona vor avea nevoie de condiție fizică și un ghid local. De asemenea, cele mai multe izvoare au fost vandalizate de către mici comercianți din zonă, aceștia crezând că dacă vor astupa mai multe guri de aerisire celelalte gheizere vor erupe la înălțimi mai mari, lucru ce le va face și mai atractive pentru vizitatori.

Un gheizer este un izvor caracterizat prin izbucniri intermitente de apă termală, acompaniate de aburi. Cuvântul gheizer provine de la substantivul propriu Geysir, care este numele unui renumit gheizer din Haukadalur, Islanda, care la rândul său vine de la verbul islandez geysa, care înseamnă a elimina.

el-tatio-geysers-52 el-tatio-geysers-92 el-tatio-geysers-102 el-tatio-geysers-62

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: musingplanet.com/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii