Noutăți

Impresionantele biserici din aur, construite de iezuiți în America de Sud. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Orașul istoric Quito, Ecuador, este recunoscut în întreaga lume pentru numeroasele sale biserici construite în secolul al XVI-lea de către iezuiți. Unul dintre aceste lăcașuri de cult extraordinare este Biserica Societății lui Isus sau La Iglesia de la Compañía de Jesús. Aceasta a fost construită acum 160 de ani și este considerată una dintre cele mai importante lucrări arhitecturale baroce din America de Sud.

Aproximativ șapte tone de aur au fost folosite pentru a pava interiorul bisericii, lăcașul fiind cea mai „aurită” construcție din lume. Și tot iezuiții au mai construit și Mănăstirea Sf. Francisc sau Iglesia y Monasterio de San Francisco. La fel ca în cazul Compañía, interiorul bisericii este acoperit cu mii de frunze placate cu aur. (Bineînțele că aurul a fost jefuit de la populațiile locale pe care catolicii le-au și masacrat fără milă!)

Societatea lui Isus este un ordin călugăresc al Bisericii Catolice, ordin aflat în serviciul direct al papei. Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenți ai Universității din Paris, în frunte cu Ignațiu de Loyola. Ordinul a fost aprobat pe 27 septembrie 1540 de papa Paul al III-lea, prin bula „Regimini militantis Ecclesiae”. Iezuiții au răspândit creștinismul în toate noile continente, fiind activi mai ales în Japonia, China, India și în America de Sud.

Iezuiții au fost dintotdeauna un grup controversat, temut de unii, admirat de alții, însă în secolul al XVIII-lea guvernele țărilor catolice și în general guvernele europene, au considerat ordinul iezuiților drept un important impediment în creșterea influenței statelor naționale asupra bisericilor locale; guvernele Franței, Spaniei, Portugaliei și altor state au suprimat ordinul iezuiților atât în metropole cât și în colonii, aceste guverne sfârșind prin a cere, în 1778, Papei Clement al XIV-lea să desființeze ordinul.

Cu toate acestea, iezuiții există și astăzi. Motiv pentru care mulți se tem încă de Biserica Catolică… 

compania-de-jesus-quito-86 compania-de-jesus-quito-12 compania-de-jesus-quito-106 compania-de-jesus-quito-52 iglesia-de-san-francisco-46 iglesia-de-san-francisco-55 iglesia-de-san-francisco-32 iglesia-de-san-francisco-22 iglesia-de-san-francisco-12

sursa: getquitoecuador.com

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii