AIM radionica curs online

Noutăți

Impresionanta barieră împotriva valurilor construită de olandezi. Este cea mai mare construcție mobilă de pe Pământ!

Olanda este o țară cu foarte puțin relief muntos, iar aproximativ 20% din suprafața sa se află sub nivelul mării. Peste 50% din terenurile sale se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării. Cu două treimi din suprafață vulnerabilă la inundații, controlul unor asemenea de catastrofe naturale este o prioritate pentru autoritățile din Amsterdam. De aceea țara utilizează un sistem foarte bun de diguri și porți de-a lungul malului mării și a principalelor râuri, ca debit.

Însă nu întotdeauna olandezii au fost pregătiți de astfel de calamități. În 1953, o inundaţie masivă cauzată de revărsarea Mării Nordului, a ucis 1.835 de persoane si a dus la strămutarea a peste 70.000 de locuitori.

Cunoscute drept Construcţiile Delta sau Construcţiile de Protecţie de la Marea Nordului, barierele sunt o minune a ingineriei, pe care Societatea Americană de Inginerie Civilă a numit-o una dintre cele “Şapte minuni ale lumii moderne”.

Construcţiile Delta se compun din 13 proiecte ambiţioase menite să protejeze Olanda de inundaţiile din Marea Nordului. Dintre diferitele bariere construite, două ies în evidenţă: una este Maeslantkering, iar cealaltă este Oosterscheldekering.

Maeslantkering este o barieră mobilă pentru valurile mari, care închide Noul Canal Navigabil (Nieuwe Waterweg), un canal care leagă râul Rin de Marea Nordului. Maeslantkering acţionează ca o linie finală de apărare pentru Rotterdam împotriva creşterii nivelului apei de mare. Aceasta este una dintre cele mai mari construcţii mobile de pe Pământ. Maeslantkering este compus dintr-un set de două uşi batante, aproape la fel de lungi ca Turnul Eiffel, dar care cântăresc de aproximativ patru ori mai mult. Este singura barieră pentru valurile de furtună din lume cu părţi mobile atât de mari.

Acest sistem de protecție a costat 660 milioane de euro, fiecare poartă ajungând la dimensiuni colosale: 237 de metri lungime și 22 de metri înălțime. La aceste dimensiuni, vă puteți imagina complexiatatea și forța sistemului care manevrează cele două porți…

maeslantkering-10[10] maeslantkering-6[5] maeslantkering-12[7] maeslantkering-8[5]

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii