Noutăți

Impresionant – Acestea sunt unele dintre cele mai mari tuneluri create pe Terra de lava vulcanică. Galerie foto

Insula vulcanică Jeju, situată la 130 de kilometri de coasta de sud a Peninsulei Coreene, are un sistem extins de tuneluri create de lavă. Aceste „conducte naturale”, prin care magma curgea în trecut sunt acum unele dintre cele mai mari din lume, și în afară de faptul ca le oferă vulcanologilor oportunități de cercetare științifică, sunt și destinații turistice extrem de populare.

Cel mai impresionant este sistemul de tuburi Geomunoreum Lava, format din fluxul de lavă bazaltică, degajat de vulcanul Geomunoreum în urmă cu aproximativ 300-200 de mii de ani. Vulcanul are o înălțime de 456 de metri, iar lava s-a scurs până la linia de coastă, aflată la 13 km distanță și, în același timp, a creat numeroase tuburi de lavă. Manjanggul Lava Tube reprezintă cea mai mare peșteră din acest sistem. Se întinde pe o lungime de 8,928 metri, iar pasajele sale au până la 30 de metri înălțime și 23 de metri lățime.

Interiorul tubului este decorat cu stalactite de lavă, stalagmite de lavă, coloane de lavă, pietre de lavă, helicituri de lavă, blistere de lavă, corali de peșteri, poduri de lavă și striații. La sfârșitul uneia dintre trecerile deschise pentru turiști, se formează o coloană masivă de lavă, a cărei înălțime ajunge la 7,6 metri și este cea mai mare din lume.

Aproximativ 38 de specii de viețuitoare au fost identificate în interiorul sistemului de tuburi Geomunoreum Lava, dintre care cel mai frecvent este păianjenul Jeju (Nesticella quelpartensis).

sursa: https://www.amusingplanet.com/2014/11/manjanggul-lava-tube-cave-in-jeju-island.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii