Noutăți

Imperiul subteran al lui Mithras, zeul venerat inclusiv în provincia Dacia

  •  
  •  
  •  

Înainte de adoptarea creștinismului ca religie oficială, până în secolul IV, politica religioasă a Imperiului Roman era una de toleranță. Pe lângă religia romană oficială, politeistă, au putut fi practicate numeroase alte religii.

Mai mult, unele dintre zeitățile și practici religioase ale oamenilor cuceriți de imperiu au fost adoptate de Roma și integrate în religia oficială. Printre acestea s-au numărat și cultele misterelor dionisiace, orfice și mithraice.

Relief mithraic de la Apulum (Alba Iulia). Fotografie realizată de Adalbert Cserni în anul 1905

Mithras era zeitatea zoroastriană a legămintelor și a jurămintelor. Numele acestui zeu a fost adaptat în greacă sub numele de Mithras, însă nu este clar dacă Mithras zoroastrian era același cu Mithras roman.

Unii savanți îi consideră ca fiind unul și același zeu, în vreme ce alții îl cataloghează pe Mithras roman drept un concept cu totul nou.

Cea mai mare parte a cunoștințelor pe care le avem astăzi despre misterele mithraice derivă din basoreliefuri și sculpturi.

Cea mai comună imagine a acestei religii este aceea a lui Mithras ucigând taurul sacru, un act cunoscut și sub numele de tauroctonie

Cultul lui Mithras s-a răspândit și în Dacia. Pe teritoriul țării noastre au fost descoperite un mithraeum și peste 300 de obiecte mithraice, în care predomină reliefurile, alături de reprezentări ale divinităților secundare din cadrul cultului. (Mai mult: Incredibilia)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii