AIM radionica curs online

Noutăți

Imensele pietre care compun monumentul de la Stonehenge au fost aduse de la 225 de km depărtare

Modul de construcție al enigmaticului monument de la Stonehenge a fost un mister pentru cercetători. Însă datorită tehnologizării misterul începe să se restrângă treptat, sau dimpotrivă să se adâncească și mai mult cu fiecare nouă descoperire ce iese la iveală. Potrivit studiilor recente, pietrele care compun construcția au fost scoase din pământ cu circa 500 de ani înainte de a se începe ridicarea sa. Mai mult, se pare că bucățile imense de piatră au fost extrase din carierele de piatra din Țara Galilor, la 225 km depărtare de amplasament.

Studiul a fost realizat de o echipă britanica de arheologi și geologi care au identificat faptul că pietrele ar fi fost aduse din zona Carn Goedog și Craig Rhos-y-felin. Pentru a putea spune cu aproximație momentul în care rocile au fost scoase din carieră, s-a folosit datarea cu ajutorul cărbunelui ars găsit în acea zonă.

stonehenge

Acum cercetătorii iau în calcul posibilitatea ca monumentul să fi fost inițial construit în Țara Galilor și mai apoi demontat și adus în Wiltshire, Anglia.

Încă din 1920 se crede faptul că pietrele de la Stonehenge nu provin din zona Wiltshire, însă de abia acum s-a putut demonstra această teorie.

Ansamblul de la Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior – cercul Sarsen – are 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră, așezate vertical. Astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. Deasupra acestor blocuri de piatră au fost așezate ca niște praguri alte blocuri curbate.

În interiorul acestui lanț exterior se află un alt cerc de blocuri mai mici din piatră vânătă. Acestea împrejmuiesc un aranjament în formă de potcoavă, construit tot din piatră vânătă, în interiorul căreia se află o placă din gresie mecacee, denumită Piatra de Altar. Toată construcția este înconjurată de un lanț circular care măsoară 104 m în diametru. Monumentul a fost construit in timpul neoliticului, in urma cu 4.000 – 5.000 de ani

sursa: sciencealert.com

sursa: stonehenge.co.uk

sursa: ro.wikipedia.org

traducere si adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Imensele pietre care compun monumentul de la Stonehenge au fost aduse de la 225 de km depărtare

  1. Moromete, ansamblul Stonehenge a fost ridicat in 1954. De unde ati scos 4000 – 5000 de ani? Nu vreau sa te cert dar mai studiaza ” fenomenul “. Cauta pe you tube – Stonehenge 1954.

  2. 1954 Stonehenge ? Fii serios Catalin, pai in 1954 il ridicau cu macaraua. Nu mai erau atatea mistere in jurul lui ! Uite aici: “Archaeologists believe it was constructed from 3000 BC to 2000 BC.”

  3. cetățeanul tulburat // 7 mai 2016 at 8:45 // Răspunde

    Nu mai înghițiți orice gogoașă care vi se aruncă! Încă mai credeți în spiriduși? După cum ne povestesc ăștia, care sunt interesați în a spăla creierul tuturor, că tot ce e și s-a întâmplat în trecut nu a fost mai vechi de 2,3,5 mii de ani…Nu v-ați plictisit de atâtea explicații date de tot felul de umanoizi de știință?!
    Puma Punku în Bolivia datează de cel puțin 17 mii de ani, piramidele de pe toate continentele au peste 50 de mii de ani sau chiar suta de mii, ei ne inventează istoria cum vor ei, aparatele de controlat, laboratoare etc. sunt la ei, când vom avea fiecare dintre noi acces la a data ceva, atunci să le dăm dreptate, însă foarte multe locuri de pe planetă ne sunt aruncate ca mistere, cine știe ce brontozaur si-o fi dat doctoratul cu cel stonehenge, iar un altul i-a stricat opera?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii