Noutăți

Imagini unice, surprinse de sonda Cassini: cum se văd Pământul și Luna de la 1,4 miliarde de kilometri, din apropierea lui Saturn

Aflată la distanța de 870 de milioane de mile sau 1,4 miliarde de kilometri de noi, sonda spațială Cassini a preluat o imagine fascinantă, în care apare Planeta Albastră, dar și satelitul său natural (Luna), fiind vizibile ca două mici puncte luminoase, pe fundalul întunericului cosmic. Cele două mici puncte de lumină se văd printre inelele formate din fragmente de gheață ale Saturn, gigantul gazos despre care mai avem multe de aflat și în legătură cu care persistă, încă, atâtea întrebări.

Pamântul văzut de lângă Saturn

Pamântul văzut de lângă Saturn

Astronomii spun că, în momentul în care sonda Cassini a preluat imaginea, din acel unghi era expusă zona terestră a Atlanticului de sud. În imaginea mărită apare și Luna iar în ceea ce privește inelele lui Saturn, în imagini se văd inelul A (sus) și inelul F (jos). Inelele lui Saturn constituie cel mai mare sistem de acest tip din întregul sistem solar. Fragmentele de gheață care compun inelele saturniene variază, ca dimensiuni, de la sub un milimetru, la câțiva metri, în diametru.

Pământul și Luna

Pământul și Luna

Acum câteva zile, Cassini a efectuat ultimul său drum prin apropierea lui Titan, luna lui Saturn (și cel mai mare satelit natural saturnian). A fost ultimul prilej, din cadrul acestei misiuni, de a efectua observații asupra lacurilor și mărilor de hidrocarburi lichide ce se întind în regiunea polară nordică a lui Titan. După o misiune îndelungată (ce a debutat în 1997), Cassini se apropie de marele său final: în luna septembrie a acestui an costisitoarea sondă spațială se va prăbuși în adâncimile giganticei planete gazoase, fiind nimicită în mod controlat, nu înainte de a mai colecta și a transmite pe Pământ o serie de imagini și informații prețioase, legate de caracteristicile lui Saturn.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sci-news.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii