Noutăți

IMAGINI SPECTACULOASE obținute din satelit. Planeta albastră – așa cum n-ai mai văzut-o!

  •  
  •  
  •  

În acest moment  există circa o mie de sateliți operaționali, pe orbita terestră. Există alte mii de sateliți inactivi sau resturi de sateliți, care se încadrează la categoria deșeuri spațiale. După ce rușii au lansat satelitul Sputnik în 1957, mai mult de 40 de țări și-au lansat proprii sateliți.

Mulțimea sateliților artificiali

Mulțimea sateliților artificiali

De pe acești sateliți au fost preluate imagini spectaculoase ale cadrului natural terestru, ce reflectă atât modificările produse de către activitățile umane, cât și zone naturale rămase intacte, asupra cărora intervenția omului este minimă sau, mai rar, inexistentă.

Livezi de măslini, la Cordoba, în Spania:

Cordoba, Spain

Golful Ha Long, situat în provincia Quang Ninh din Vietnam. Falnicii piloni de calcar și insulele mici acoperite de păduri bogate, răsar din apele Golfului:

Hạ Long Bay, located in the Quảng Ninh Province of Vietnam

Sterilul este un deșeu și un subprodus generat de către exploatările miniere. În imagine, Bazinul Gribbens, în care se află sterilul amestecat cu apă provenit de la exploatările minereului de fier din Michigan, SUA. Ansamblul din imaginea de mai jos arată aproximativ 2,5 kilometri pătrați din imensul bazin de steril:

Gribbens Basin

Goodland, Kansas, SUA. Cercurile care se văd sunt au fost create atunci când aspersoarele, puse în mișcare de motoare electrice, s-au rotit la 360 de grade pentru a iriga uniform culturile de plante:

Goodland, Kansas, USA

Plantațiile de orez, construite în trepte, acoperă versanții din Yuanyang, China. Terasele sunt cultivate de către populația Han de peste 1300 de ani:

Yuanyang County, China

Câmpuri de lalele, în Olanda, la Lisse:

Lisse, The Netherlands

Nishinoshima este o insulă vulcanică situată la 940 de kilometri de Tokyo, Japonia. Începând cu noiembrie 2013, vulcanul a început să erupă și a continuat să facă acest lucru până în luna august 2015. Pe parcursul erupției, insula a crescut în mărime de la 0.06 kilometri pătrați  la 2,3 kilometri pătrați.

Nishinoshima

Sisteme de drenare de forma ramurilor unui copac, în zona lagunei Shadegan din Iran:

Shadegan Lagoon

Plaja Ipanema, din Rio de Janeiro, Brazilia:

Ipanema beach in Rio de Janeiro, Brazil

Muntele Fuji este un vulcan activ și cel mai înalt vârf din Japonia, având 3.776 metri. Deși zăpada îngreunează observarea acestui lucru, Fuji are un con extrem de simetric:

Mount Fuji

Sossusvlei este o imensă suprafață formată din sare și argilă situată la marginea deșertului Namib în Namibia. Aceste dune sunt printre cele mai înalte din lume, unele având mai mult de 200 metri:

Sossusvlei

Inundațiile determinate de către topirea ghețarilor au loc în fiecare an, în vecinătatea râului Skafta în Islanda. Pe măsură ce apa se deplasează în jos, către Oceanul Atlantic de Nord, sunt create, pe versanți, modele incredibile, complexe:

Skafta River in Iceland

Modificări ale peisajului provocate de către operațiunile de defrișare efectuate în pădurea amazoniană:

Clearcutting operations in the Amazon rainforest of Para Brazil

Zone de defrișare în El Dorado National Forest, Georgetown, California:

Clearcutting in the El Dorado National Forest, Georgetown, California

Bazinul New Bullards Bar, Yuba County, California:

New Bullards Bar reservoir, Yuba County, California

Texte: Tomi Tohaneanu

Sursa informații și imagini: www.duskyswondersite.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii