AIM radionica curs online

Noutăți

Imagini nemaivăzute, publicate de NASA: recenta eclipsă de Soare fotografiată în infraroșu. O frumusețe inaccesibilă vederii umane obișnuite!

Milioane de americani și-au achiziționat ochelari speciali pentru a scruta cerul pe durata ultimei eclipse de Soare, vizibilă de pe teritoriul SUA. Dar nici astronomii nu au stat degeaba, în vreme ce, într-un spectacol grandios (primul de acest fel vizibil în SUA în acest secol), Luna acoperea imaginea discului solar.

Acum, NASA a dat publicității imagini preluate de la o înălțime inaccesibilă privitorului obișnuit. Imaginile la care facem referire au fost obținute la 15240 de metri altitudine, fiind folosite camere de luat vederi în infraroșu.

Recent publicatele imagini realizate în infraroșu sunt, cu siguranță, printre cele mai spectaculoase, dintre acelea care înfățișează eclipsa de Soare din 21 august 2017. Pe lângă frumusețea lor, ele oferă și rara posibilitate de a examina misterioasa atmosferă exterioară a Soarelui (coroana solară constituită din plasmă, cu ale sale temperaturi colosale, ce ajung la 1.000.000 de grade Celsius).

c

Spectaculoasele imagini au fost captate de către echipele științifice ale NASA aflate la bordul a două aeronave WB-57 de înaltă altitudine situate la 15.240 de metri, care au decolat în vederea studierii eclipsei totale de Soarelui ce a fost vizibilă în SUA.

Unul dintre cercetători, și anume Dan Seaton de la Universitatea din Colorado, arată că recentul și spectaculosul eveniment astronomic poate fi considerat „cea mai bine observată dintre eclipsele care au avut loc vreodată”. Avioanele WB-57 (foste bombardiere tactice și aeronave de recunoaștere) aflate în zbor la peste 15 km înălțime s-au situat în unul dintre cele mai potrivite locuri pentru examinarea recentei eclipse.

a

O altă priveliște extraordinară a fost cea oferită de către Solar Dynamics Observatory (SDO) – Observatorul Dinamicii Solare, sondă spațială lansată în urmă cu 7 ani. NASA a dat publicității și un film foarte scurt ce redă eclipsa, unde sunt oferite imagini captate la o altitudine de 4828 de kilometri. Dată fiind poziția observatorului, discul solar apare acoperit de către Lună în proporție de 14%. Excepțional!

SolarGif2

d

b

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii