Noutăți

Incredibil: Un istoric bulgar susține că Miorița este a lor, că bulgarii au locuit în Carpați și că peste ei au năvălit românii, luându-le țara!!!

Gorjeanul.ro: Nicolai Ivanov Todorov se împiedică în istoria României, debitând aberații privind etnogeneza civilizației de la Dunărea de Jos. E convins că „statul de la nord de Dunăre nu e (…) nimic altceva decât o creație artificială” și de aceea încearcă „demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care trâmbițează patetic despre întâietatea lor pe aceste meleaguri, despre veșnica legătură dintre pământ și stăpânitorii lui de astăzi, românii/dacii”, cum se exprima, în 2010 (Egreka-Bălgarskoto ovcearsko, Ceast I).

Pentru N.I. Todorov, românii n-ar avea o continuitate istorică a populației geto-dace pe teritoriul care îl ocupă astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioadă barbară, când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”. Într-o astfel de „cunoaștere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenți” ai civilizației de la Dunărea de Jos, păstorii lor și-au dus turmele din Balcani până în Carpați, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa țară a bulgarilor”.

Țara Românească și Moldova ar fi fost provincii târzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi „o minoritate neînsemnată”, „Miorița”, balada identitară pentru români, ar fi o creație bulgară, iar câinele ciobănesc „așa–zis românesc” ar fi și el o …. creație bulgărească. Cu astfel de „istorie”, Todorov „a făcut-o de…oaie”. Gospodin din Silistra vrea să rămână, desigur, un istoric celebru cu ale lui „cărți științifice”,−intitulate „Sentimentul de teamă la bulgarul din Evul Mediu ”(2005), „Reprezentarea lumii de dincolo în mentalitatea bulgarului din Evul Mediu ”(2008) și „Egresca…”(2010).

„Istoricul” și „antropologul” Nicolai Ivanov Todorov din Silistra este pasionat, cum îi este firesc, se știe, de arme, de câini, de iaurt și de balade. Cine îl plătește pentru „istoria bulgară” de pe pământul civilizației de la Dunărea de Jos? Este de presupus! Prietenii bulgari?…

Prof. Ion Mocioi

Sursa: Gorjeanul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

11 Comments on Incredibil: Un istoric bulgar susține că Miorița este a lor, că bulgarii au locuit în Carpați și că peste ei au năvălit românii, luându-le țara!!!

 1. Gluma ta ta!

 2. Individul bate câmpii și nici măcar nu o face cu grație!!

 3. Mai stii!O fi vazut pe sestache filmul ,ala, ,,Al 13-lea luptator”,cind Antonio Banderas s-o dus pina in tara bulgarilor, la Vlad Tossuk,si o dat de tatari si vikingi.Dupa ,,Mihaela”,astia trebuiesc trimisi imediat la culcare,ca altfel,le fata mintea carabusi!Cum naiba,mai?Tot astia, care n-au existat timp de secole…

 4. Bulgarii sunt destul de consistent continuatorii dacilor(tracilor) care populau si teritoriile de la sud de Dunare. Insa de aici si pana la a sustine aceste aberatii este o cale lunga. 🙂 Ironic si din pacate, bulgarii sunt mult mai respectuosi fata de vestigiile istoriei tracilor de pe teritoriul lor, in timp ce noi ne batem joc de aceste vestigii aflate pe teritoriul nostru si ne autosabotam din perspectiva istoriei “oficiale” cu varianta romanizarii.

 5. Bulgarii de astazi apartin ramurii iugo-slavilor(iug,rus.=sud),deci ramurii sudice a slavilor,alaturi de sirbi,croati,sloveni.Asezonati cu o parte a populatiei bastinase,si alte natii aduse de romani si bizantini.Chiar cum o spun unii dintre ei,numele se trage de la o congregatie de triburi conduse de un han,care a fost adusa de bizantini sa intareasca o anumita zona a imperiului.Au intrat in conflict cu bizantinii,fortele coalizate cu ale bastinasilor chiar invingindu-i pe bizantini.Apoi bizantinii nu mai glumesc si aproape ai sterg.De ce tumuli…se pare ca a fost o zona ,,fortificata” a getilor,menita sa apere culturile agricole si cirezile de vite de la codrii Vlasiei la actualul Baragan,de incursiunile diverselor popoare de la persi la celti apoi la romani.Asta voiau,hrana!Bun si aurul daca ai ce sa pui in el…in cimpie ,dupa descrierile celor care au reusit sa patrunda erau doar cimpuri nesfirsite de grine,si putine asezari temporare ale pastorilor.Viata de zi cu zi se desfasura in subcarpati si in interiorul arcului carpatic.Despre posibilitatea utilitatii tumulilor, s-a mai discutat.Ar mai fi cite ceva…in fine!Daca schimbi eticheta unei conserve nu se schimba si continutul!:).Este doar o parere!

 6. Violeta Gheorghiu // 1 septembrie 2016 at 23:57 // Răspunde

  Cred ca trebuie sa ia o pastiluta domnul istoric…sa-si revina !

 7. Cristian Enescu, MD // 2 septembrie 2016 at 10:21 // Răspunde

  Toti oamenii au dreptul divin de a avea opinile lor chiar daca afirmatiile lor sunt niste tampenii si nu reflecta adevarul. Dar si noi avem dreptul divin de a ignora comple afirmatiile lor. Dupa parerea mea, aceste aberatii, ca si multe altele pe care le vad in mass media romaneasca nici macar nu ar trebui mentionate ci complet ignorate, pentru ca au un singur scop:inducerea sentimentului de manie in toti romanii si in acest mod, crearea unui camp de energie negativa care va influenta intreaga Romanie. Este doar o manipulare psihologica geniala bazata pe binecunoscuta reactie emotionala a romanilor pentru a mentine Romania intr-o stare de haos continuu. Pana acum, acesti experti in psihologie si sociologie din afara tarii, care nu doresc binele Romaniei, au reusit perfect in planurile lor. Romanii nu inteleg acest joc subtil la care sunt expusi in continuu, iar mass media romaneasca prezinta zilnic o galceava neintrerupta care are drept efect mentinerea norului negru de negativitate deasupra tarii noastre cu efecte destabilizante devastatoare. Cand romanii nu vor mai reactiona emotional negativ atat de violent, Romania va creste dramatic sub toate aspectele. Inchipuiti-va cum ar suna Miorita in limba bulgara!!!

  • Da sa vezi in curand cum suna miorita in kineza … Si apropo se pare ca lemnele sunt de la un garaj dintr un fost mare oras azi disparut !

 8. Mai,care i-ati luat vecinului oaia!Dati-i-o inapoi!Sau macar cainele…sa nu-mi spune-ti ca l-ati mincat si pe ala!

 9. mariana mihai // 7 noiembrie 2018 at 19:05 // Răspunde

  Adevarul istoric este ca bulgarii invadatori , in numar de vre o mie, au fost repede lichidati, in MOesia Inferior and Superior ramanand geto-dacii /gotii – originari si ei pe aceste meleaguri ca si cei de la nord de Dunare. Influenta slavonica ,cred ca se datoreaza acelui val slavonic care a cuprins toata regiunea Balcanilor si Dalmatia din perioda imperiului Bizantin cand rusii dezghetati au devenit foarte razboinici si expansivi in zonele mai sudice. Mai exista un factor , cand Aurelian si-a retras trupele , in prima instanta le-a cantonat la sud de Dunare. Pe baza acestui act se fac multe speculatii; oricum nu are importanta pe care unii incearca sa o dea. De preferat ar fi ca bulgarilor sa li se dea dreptate , ca din punct de vedere etnic si cultural ei apartin gintei latine cu amendamentul ca din punct de vedere lingvistic au dobandit o influenta slava.

 10. mariana mihai // 7 noiembrie 2018 at 19:12 // Răspunde

  Bine, aberatiile asa-zisului istoric de mai sus (poate nici nu e bulgar , istoric etc-i-a verificat cineva identitatea ?) sunt platite de la Budapesta si Moscova. Nu au fundament stiintific , se apropie cu propaganda imperialista Hun-gara !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii