Noutăți

Imaginați-vă: în 1919 UNGARIA i-a cerut regelui Ferdinand să se unească cu… ROMÂNIA! Istorie surprinzătoare…

Notă introductivă: În contextul istoriei zbuciumate dintre români și unguri, o istorie în care ungurii au călcat în picioare cu secolele drepturile românilor din Transilvania, pare aproape nerverosimil ca la un anumit punct al istoriei reprezentanții Ungariei să îi ofere regelui României coroana propriei țări, cerând unirea cu aceasta. Acest lucru s-a întâmplat, totuși. Iată ce putem descoperi despre acest eveniment:

<<O propunere unică în istoria României și pomenită în puține cărți de memorii ar fi putut aduce Ungaria sub conducerea autorităților de la București. La puțin timp după Unirea de la 1918, un grup de aristocrați maghiari i-au cerut Regelui Ferdinand să domnească și peste Ungaria. Primul impuls al Regelui a fost să dea curs acestei inițiative.

Ionel Brătianu s-a opus

În cartea sa de memorii intitulată „România și sfârșitul Europei”, tradusă în limba română în 2004, Mihail Sturdza relatează evenimentul care face obiectul dezbaterii lansate de „România liberă”: “În fața prăbușirii Imperiului Austriac, a înfrângerii Ungariei și ocupării Ardealului de către trupele românești, unii oameni de stat unguri se gândiseră la o uniune a celor două țări, contele Bethlen (Istvan Bethlen a reprezentat în 1919 noul parlament ungar la tratativele de pace în Paris și a devenit premier al Ungariei în 1921, n.red.) și contele Teleki (probabil e vorba de Pal Teleki, premierul Ungariei din 1920 – 1921 și din 1939 – 1941, n.red.) oferind în mod precis, prin emisarii lor, Coroana Sfântului Ștefan (coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii regatului Ungariei începând din Evul Mediu – n.red.) regelui Ferdinand. Contele Mihai Banfy (Myklos Banfy a fost ministrul de Externe al Ungariei între 1921 și 1922 – n.red.), pe care îl cunoscusem la Cluj și pe care l-am regăsit la Budapesta în calitate de ministru de Externe, era și el un adept al acestei idei… Contele Banfy era convins că în situația de dezechilibru total în care ajunsese Europa prin dispariția a trei imperii – Rusia, Germania, Austro-Ungaria – și datorită apariției Uniunii Sovietice, numai unirea puterilor celor două țări dunărene putea asigura cu timpul supraviețuirea lor. Când, la plecarea mea din Budapesta, m-am prezentat Regelui Ferdinand și Reginei Maria, pentru a le da seama de gândurile lui Mihail Banfy, ei mi-au povestit că Ionel Brătianu, pe atunci președinte al Consiliului, respinsese energic propunerile lui Bethlen și Teleki, pe care Majestățile lor le priveau cu favoare, cu următoarele comentarii: vă iubim prea mult și ne temem că ați fi prea des la Budapesta”.

Ferdinand, momit cu o coroană

Un alt istoric, Dan Falcan, admite existența acestui episod apărut imediat după Unirea de la 1 Decembrie 1918. Inițiativa de a oferi Regelui Ferdinand al României coroana Sfântului Ștefan a Ungariei lui a avut un precedent. Bulgaria a făcut o propunere similară României în 1886 doar că, la acea dată, regelui Carol I.

Dan Falcan crede că, deși domnia ambivalentă era o formă de organizare care ținea mai degrabă de Evul Mediu, contextual era favorabil unei astfel de propuneri. La granițele celor două țări se afla o mare slavă și, mai nou, pericolul sovietic. Ungaria era într-o situație foarte delicată după destrămarea Imperiului Austro-Ungar și căderea regimului violent a lui Bela Kuhn la 3 august 1919, zi în care trupele românești cu acceptul forțelor europene au ocupat Budapesta.

Propunerea conților maghiari, crede istoricul, era o ultimă încercare disperată a Ungariei de a lua înapoi Transilvania. Ei au mizat pe vanitatea Regelui Ferdinand pentru care ar fi fost o chestiune de mare prestigiu, să fie încoronat rege atât la București, cât și la Budapesta.

În cazul acceptării propunerii conților maghiari, Alianța dintre România și Ungaria ar fi putut fi condusă și administrată în două moduri distincte, ambele însă având un numitor comun: Ferdinand rege, conducere centrală la București, dar și o mare autonomie regională care viza Ardealul pe de o parte și Ungaria pe de alta. Într-un prim scenariu administrativ, spune Dan Falcan, Transilvania ar fi urmat să rămână ca până în 1918 sub administrarea unui guvern regional care funcționa la Budapesta.>>

Citește mai mult aici: http://www.istoria-romanilor.com/cum-a-fost-ratata-unirea-romaniei-cu-ungaria/2015/03/04


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Imaginați-vă: în 1919 UNGARIA i-a cerut regelui Ferdinand să se unească cu… ROMÂNIA! Istorie surprinzătoare…

  1. Dupa razboiul rus-romano-turc,(1877-1878)Bulgaria s-a format ca un stat mult mai mare deci este acum,care cuprindea teritorii ce vor fi revendicate revendicate si de celelate state.Garantul ,,status-quo-ului”ar fi fost prietenul de la nord,condus de un guvern cu capul pe umeri.Credeti ca in urma posibilei acceptari,puterile garante ar fi stat cu mainile in sin?Ne-ar fi mincat de vii.Lasind la o parte alte interese,dupa primul razboi mondial(fiecare mai apuca ce putea!),la fel ar fi sarit toti pe noi si n-ar fi impartit la loc.Sa zicem doar,s-ar fi nascut o superputere care ar fi dat cosmaruri, oricaruia dintre babuinii europeni!

  2. Probabil ca la conducere ramasesera doar romanasi de-ai nostru (maghiarizati) si normal ca doreau UNIREA cu fratii lor romani. Exista o pagina Facebook “Liga Transilvania Democrata” unde chiar un maghiar din liga sustine ca pagina a fost preluata de “toporul ales” in frunte cu ‘URAM IOAN’ – asazisul Ioan afirma ca Transilvania va fi stat sionist (nu maghiar si nici roman). LIGA incearca sa impace romanii cu maghiarii doar ca acestia sa lupte pentru ruperea Transilvaniei de Romania. Oricum asistam la pisraelizarea intregii tari. In spatele autonomiei secuilor se gaseste acelas “topor ales” ales de skaraoski. https://www.facebook.com/832699203433990/photos/a.832699250100652.1073741826.832699203433990/1074877819216126/?type=3&theater https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1167621979977695&id=679299692143262

  3. Vremurile si trecut de la Marea Unire. Acum mai zice şi de conducerea a două țări ai Europei. Ferdinand ar fi primit propunerea dinților Ungariei de a conduce.

  4. Sincer bine au facut ca nu s-au unit. La ce au ungurii acum noi vom avea peste 10 ani , gândiți daca erau guvernați de romani infrastructura era praf autostrăzi nici nu se punea problema agricultura si restul se făceau ca la noi fiecare 5-10 ha nu 100-200 ha cum se face la ei. Păcat ca Transilvania un pământ bogat nu e guvernat de mentalitatea ungureasca atunci aveam industrie asa acum așteptam.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii