Noutăți

Iată ce s-ar putea întâmpla cu mediul dacă Coreea de Nord ar efectua un test nuclear în Pacific, așa cum a amenințat…

Coreea de Nord planifică una dintre cele mai puternice explozii nucleare din istorie umanității. Ri Yong Ho, ministrul afacerilor externe al statului comunist, a declarat jurnaliștilor că liderul nord-coreean Kim Jong Un, are în vedere un astfel de test nuclear în Oceanul Pacific, pentru a demonstra puterea micuțului stat asiatic.

“Ar putea fi cea mai puternică detonare a unei bombe cu hidrogen din Pacific. Totul se face după îndelungi cugetări ale liderului nostru Kim Jong Un”, a declarat reporterilor ministrul, prezent la summitul ONU.

Cât de periculoase sunt testele nucleare? Statele Unite, Rusia, China și alte țări au realizat mai mult de 2.000 de teste nucleare începând cu anul 1945. Mai mult de 500 de astfel de explozii au avut loc pe sol, în spațiu, pe barje sau sub apă. Dar cele mai multe dintre acestea s-au produs la începutul Războiului Rece – înainte ca riscurile pentru oameni și mediul înconjurător să fie bine înțelese. Astăzi, când riscurile pentru mediu sunt înțelese, aproape toate țările interzic asemenea teste.

Chiar și detonările spațiale, realizate la mare înălțime, vin cu propriile lor riscuri, inclusiv un puls electromagnetic asupra Pământului. În cazul unei detonări în spațiu, doar o fracțiune din nucleul unei arme nucleare se transformă în energie în timpul exploziei, restul este iradiat, topit și transformat în particule fine. Chiar și așa, acest lucru creează o cantitate mică de efecte care pot fi împrăștiate în atmosferă și răspândite pe tot globul.

În condițiile în care ministrul de externe coreean a amenințat că testul programat de țara sa ar putea fi cel mai mare din istorie, atunci el ar depăși consecințele celui mai mare test realizat de americani în anul 1954, un test cu o forță de 1.000 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. Ce consecințe au fost atunci?

La 1 martie 1954, armata americană a lansat dispozitivul termonuclear “Creveți” pe o platformă din Atolul Bikini din Insulele Marshall (3700 km), la sud-est de Japonia și la 4350 km sud-vest de Hawaii, .

Aceasta a făcut parte din seria de încercări a lui Bravo a armatei americane, iar explozia a fost echivalentă cu o explozie de 15 milioane de tone de TNT, sau de aproximativ 1000 de ori mai puternică decât atacul SUA asupra orașului Hiroșima, care a cauzat 150 000 de victime.

Efectele exploziei au fost vdezastruoase. Cercetătorii au subestimat puterea explozivă a dispozitivului de aproape trei ori – și mulți au fost aproape uciși atunci când un cutremur artificial a scuturat buncărul de observare din beton, aflat la 20 de mile departare. Deși buncărul s-a mișcat ca și cum ar fi fost pe valurile mării, oamenii de știință au scăpat în viață; nu și cei care se aflau pe insula Marshall, situată la 100 de kilometri de explozie!!!

Ăn același timp, explozia a vaporizat circa 200 de miliarde de tone de recif de corali din Atolul Bikini, transformând o mare parte din acesta într-un produs radioactiv care s-a răspândit peste tot în lume, ucigând mulți oameni datorită radiațiilor.

Astăzi, craterul de 250 de metri adâncime, cu o lățime de 1,6 km, este vizibil din spațiu.

Oare autoritățile de la Phenian nu înțeleg aceste de riscuri, sau joacă doar la cacealma iar un astfel de test nu va fi realizat vreodată?

sursa: https://www.businessinsider.com.au/north-korea-thermonuclear-explosion-pacific-effects-2017-9?r=US&IR=T

sursa: http://www.sciencealert.com/here-s-what-could-happen-if-north-korea-sets-off-a-huge-nuclear-explosion-in-the-pacific

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii