Noutăți

Hora Unirii, un record mondial

Autoritătile orașului Slatina au numit-o: “Euro Hora Unirii”. În 2006, locuitorii orașului s-au îndemnat unii pe alții, pe o vreme friguroasă, să iasă în stradă și să aducă pe harta recordurilor mondiale capitala județului Olt. Peste 14 mii de oameni au participat la acest eveniment, iar alte câteva mii au asistat. Numărul final al participanților la horă a fost stabilit prin împărțirea ecusoanelor de participare. În documentele oficiale stă notată cifra de 13.828 de participanţi la cea mai mare Hora a Unirii orgnizată vreodată, depășind cu mult așteptările organizatorilor care au ramas fără ecusoane.

euro hora 2

Guinness World Records a trimis municipalităţii o scrisoare de confirmare a recordului, precum şi un certificat de atestare. Recordul doborât de români aparținea inițial vecinilor din Bulgaria, cu 11.961 oameni care au cântat şi dansat în stradă. Evenimentul a avut loc într-o zi cu o semnificaţie aparte pentru români: 24 ianuarie, Ziua Marii Uniri.

Hora-Unirii-dupa-receptia-de-la-AteneuHora Unirii – 1859 după recepția de la Ateneu, ce a urmat alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca și domn al Moldovei și al Țării Românești

“Hora Unirii” este o poezie de Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind “Hora Unirei”. Se cântă mereu pe data de 24 ianuarie, când s-au unit Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, „fiul unui mare jurist braşovean, om de încredere al domnitorului Callimachi.”

„Lui Alexandru Flechtenmacher i-a luat numai o zi să compună melodia care avea să strângă laolaltă milioane de oameni. Avea 36 de ani când prietenul său, Vasile Alecsandri, i-a lăsat nişte versuri pentru care şi-ar fi dorit ca el să găsească o melodie potrivită. Compozitorul s-a aşezat la pian şi, până seara, melodia a fost gata. A semnat circa 600 de piese muzicale la producţiile lui Vasile Alecsandri, C. Negruzzi, Matei Millo şi alţii. Alexandru Flechtenmacher este considerat primul dirijor al teatrului românesc, iar în 1864, când s-a înfiinţat Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, a fost numit director al acestei instituţii. S-a stins din viaţă la Bucureşti, la 28 ianuarie 1898. Dar ‚Hora Unirii’ a rămas peste veacuri la fel de îndrăgită de români ca în ziua Unirii.” (antena3.ro)

alexandru-flechtenmacher-a-scris-hora-unirii-176997Alexandru Flechtenmacher

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: Guinness World Records, NewsIn, jurnalulbtd


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii