Noutăți

Hiram Bingham – omul care a (re)descoperit Machu Picchu

Cu toate că localnicii știau de secole despre uriașele ruine incașe din vârful muntelui, Hiram Bingham a intrat în istorie drept descoperitorul Machu Picchu și omul care a prezentat lumii aceste vestigii neprețuite.

Originar din Hawaii, Hiram Bingham a fost un explorator neobosit, cadru universitar și istoric al Americii de Sud. Mai târziu, a devenit politician și a ajuns guvernator în Connecticut și senator al Statelor Unite. Este considerat descoperitorul Machu Picchu, deși există dovezi că situl era cunoscut înainte de expediția lui Bingham din 1911.

Bingham s-a interesat prima dată de ruinele incașilor într-o călătorie în Chile, unde fusese delegat la Primul Congres Științific Panamerican. La întoarcere, trecând prin Peru, a fost încurajat de un localnic să viziteze ruinele precolumbiene din Choquequirao. Această vizită, care a avut loc în 1908, l-a uimit atât de mult pe Bingham, încât a descris-o într-o bună bucată din cartea „De-a lungul Americii de Sud” (1911), unde relatează despre călătoria lui de la Buenos Aires la Lima.

La întoarcerea la Yale, Bingham a convins universitatea să demareze o expediție în comun cu autoritățile peruane pentru a explora siturile incașe din regiunea Cusco. Expediția a pornit în 1911, cu Bingham ca explorator principal. Perspectiva căutării Orașului Pierdut al Incașilor era deosebit de interesantă pentru Hiram Bingham.

După ce a  ajuns în orașul Cusco, Bingham s-a întâlnit cu Albert Giesecke, rectorul Universității Naționale San Antonio Abad. Giesecke a menționat că a întâlnit un țăran din partea locului, Melchor Arteaga, care menționa ceva despre niște ruine de mari dimensiuni situate pe o creastă înaltă, undeva lângă casa lui din Valea Urubamba.

La 19 iulie 1911, expediția lui Bingham a plecat din Cusco spre Valea Sacră, trecând pe la siturile megalitice Urubamba și Ollantaytambo, în căutarea ruinelor incașe din Vitcos.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii