Noutăți

Hieroglifele vechi de 5.200 de ani descoperite recent în Egipt. Ce mesaj transmit acestea?

  •  
  •  
  •  

Arheologii au descoperit un “panou” de hieroglife sculptate în stâncile din apropierea satului egiptean El-Khawy. Acestea sunt cele mai vechi hieroglife monumentale cunoscute și datează de aproximativ 5.200 de ani. Descoperirea a fost făcută recent, iar simbolurile ne-ar putea să înțelegem mult mai bine modul în care vechii egipteni se raportau la spațiul cosmic, dar și modul prin care acești oameni au reușit să inventeze unul dintre cele mai vechi și particulare sisteme de scriere cunoscute pe Pământ.

Potrivit celor de la Live Science, cele patru semne hieroglifice timpurii au fost sculptate în jurul anului 3250 î.Hr. Simbolurile au o înălțime de aproximativ 70 de centimetri și au avut o “culoare aproape albă”, când au fost realizate. Unul dintre semne arată un cap de taur pe un stâlp scurt, un simbol găsit și în alte locuri din Egipt. “Capul taurului pare să fie un simbol al puterii regale în timpul primelor faze de înființare a statului egiptean”, a spus John Darnell, cercetător la Universitatea Yale și principalul autor al descoperirii.

..aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5My8zMzcvaTAyL2Vsa2hhd3ktcHJlZ25hbnQtZWxlcGhhbnQuanBnPzE0OTgxNjI5ODY=

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5My8zMzUvb3JpZ2luYWwvZWxraGF3eS1lYXJseS1oaWVyb2dseXBocy5qcGc=

Celelalte trei semne prezintă două berze, poziționate spate în spate, cu o pasăre ibis la mijloc. Potrivit interpretărilor, aceste simboluri prezintă un eveniment cosmic, cel mai probabil este vorba despre un ciclu solar.

Potrivit lui Darnell, împreună, cele patru simboluri erau probabil “o expresie a autorității regale asupra Universului. Inscripția era vizibilă pentru călătorii care mergeau spre și din orașul timpuriu Elkab “.

Hieroglifele au fost descoperitîn urma unei expediții comune a mai multor cercetători de la Yale și Muzeele Regale de Artă și Istorie din Bruxelles. Echipa lucrează în acest moment cu autoritățile de la Cairo pentru a putea continua investigațiile în zonă și a consolida piatra.

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5My8zMzYvb3JpZ2luYWwvZWxraGF3eS1qb2huLWRhcm5lbGwuanBnPzE0OTgxNjI4NzI=

sursa: livescience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Hieroglifele vechi de 5.200 de ani descoperite recent în Egipt. Ce mesaj transmit acestea?

  1. Urmaream zilele trecute, un documentar, despre asa zisele,,cenote”si m-a amuzat foarte tare interpretarea, prea paleoastronautica sau prea stiintifica,prea religioasa a ceea ce reprezinta acestea si ce cred si bastinasii.Cenote-zei cu cap uman si limba de sarpe-oameni cu costum de,,cosmonaut”-dans ritualic reprezentind om aflat in imponderabilitate(dar daca doar imersie!ar fi putut fi la fel de curiosi ce se intimpla acolo!).Reprezentarea hieroglifica ar putea fi doar un indicator;,,Nu stati cu ochii pe sus dupa berze si ibisi!Ochii jos, la taurul comunal,care umbla liber si nu prea stie de gluma!”

  2. S-ar putea ca oamenii lumii vechi, sa nu fi fost chiar deloc analfabeti.Un limbaj simplu,o buna organizare-activitati si indatoriri care se realizau dupa anumiti aalgoritmi ,simpli,ar fi putut duce la aparitia,in scrierea hieroglifica,ideogramica,chiar si a tablitelor de la Tartaria,a unui set de caractere,parte a intregului alfabet,care era inteles de toata lumea;un fel de ,,este suficient sa citesti si sa socotesti”.Adica,sa recunosti niste ,,porunci”,numele tau ,al unor localitati,activitati,distante, etc(ca om simplu nu o sa scrii poezii!).Ideea ar fi fost felul cum invata orice copil sa vorbeasca,aratindu-i obiecte apoi rostind cuvintul(limbajul imaginilor)si o limba vorbita mai simpla(forme de nuantare a pronuntiei unui cuvint,care, ar insemna un alt obiect si ar putea fi reprezentat de acelasi caracter dar altfel asezat!).Pentru acest set nu era nevoie de dascali,putea fi invatat in familie.Restul caracterelor ar fi fost pentru cei ,,cu carte”!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii