Cunoaste lumea

Noutăți

Hayabusa 2, sonda spațială japoneză care va explora un asteroid, în premieră, a ajuns deja la destinație

  •  
  •  
  •  

Hayabusa 2, o sonda spațială a agenției japoneze JAXA, lansată în decembrie 2014, și care trebuie să studieze asteroidul 162173 Ryugu, a ajuns cu bine la destinație. Din iulie 2018 până în februarie 2019 sonda va explora asteroidul de unde va preleva mai multe mostre pe care, dacă totul va decurge conform planului, le va aduce pe Pamânt în decembrie 2020. În perioada următoare, sonda spațială va realiza observații din ce în ce mai detaliate pentru a determina locația optimă din care să recolteze probe de sol.

Programul Hayabusa 2 continuă programul Hayabusa lansat în 2003. Acesta din urmă, în ciuda unor numeroase decepții, a reușit să aducă un mic eșantion de sol de pe un asteroid. Denumit provizoriu 1999 JU3, asteroidul a primit denumirea oficială Ryugu în 2015, numele fiind inspirat de o poveste din folclorul japonez. Ryugu este un asteroid din clasa Apollo, clasificat drept un obiect potențial periculos deoarece orbita sa se apropie de cea a Pământului, la o distanță de 95400 km. Astronomii consideră Ryugu un asteroid de tip C, solid și care ar trebui să aibă în compoziție materie organică și apă.

În luna iulie 2018, Hayabusa2 va studia asteroidul de la o distanță de 5 km, iar din august de la o distanță de numai 1 km. Cercetătorii vor încerca să determine locația optimă pentru detonarea unei încărcături explozive de 2 kg, care ar trebui să creeze un crater din care să fie colectate probe de sol. De asemenea, Hayabusa2 va încerca să plaseze pe asteroid  o încărcătură ce conține trei miniroboți de explorare. Roboții vor studia suprafața asteroidului, vor efectua mai multe fotografii pe care le vor trimite pe Pământ și vor culege mai multe probe de sol.

Ryugu este un asteroid mic, cu un diametru de aproximativ 850 până la 880 de metri și are un aspect similar asteroidului Bennu, pe care nava spațială OSIRIS-REx din SUA îl va întâlni în 2020.

Ryugu se dovedeste însă a fi un corp cosmic interesant, după cum relatează unul dintre specialiștii niponi, Seiji Sugita: „Pe măsură ce ne-am apropiat de Ryugu și am reușit să ]i distingem trăsăturile individuale, a devenit clar că Ryugu are un aspect foarte interesant. Numeroase clustere de roci se rostogolesc pe suprafața lui. Printre acestea, o masă stâncoasă mare ( de aproximativ 150m ) se evidențiază în partea superioară a asteroidului. Inelul vârfurilor care înconjoară ecuatorul este ușor mai strălucitor decât împrejurimile. Această diferență de culoare poate reflecta o diferență în compoziția materialului și mărimea particulelor care formează roca. De asemenea, vedem multe regiuni scufundate care arată ca niște crater. Aceste depresiuni s-ar fi putut face în coliziuni cu alte corpuri celeste. O structură care arată ca o peșteră este, de asemenea, vizibilă.”

sursa: http://earthsky.org/space/hayabusa-2-spacecraft-approaches-asteroid-ryugu

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii