Cunoaste lumea

Noutăți

Haumea – neobișnuita planetă pitică ce deține un inel, precum Jupiter sau Saturn!

  •  
  •  
  •  

Una dintre planetele pitice care orbitează în jurul Soarelui, dincolo de gigantul Neptun, prezintă o caracteristică cu totul neobișnuită, pentru categoria de corpuri cerești din care face parte. Haumea, plutoidul de mici dimensiuni al cărui nume provine de la o zeitate a fertilității din Hawaii, deține un inel. Până acum, structuri inelare de materie au fost observate, în sistemul nostru solar, la cele patru planete exterioare, mai exact la Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Obiectele trans-neptuniene, categorie vastă din care face parte și Haumea, sunt localizate atât în Centura Kuiper sau Discul Împrăștiat, cât și în Norul lui Oort (marginea Sistemului Solar). Uniunea Astronomică Internațională a recunoscut Haumea, în anul 2008, drept una dintre planetele pitice, între care se mai numără și Pluto, Ceres, Makemake și Eris. Se află într-o zonă de 50 de ori mai depărtată față de Soare, comparativ cu orbita Pământului.

Haumea

Haumea este un corp ceresc ciudat nu doar din cauza inelului, ci și din pricina formei sale alungite, care o face să semene cu o uriașă minge de rugby, precum și a vitezei sporite cu care se rotește în jurul propriei sale axe. Efectuează o rotație totală în doar 3,9 ore. Diametrul Haumei este de circa o treime din cel al satelitului natural al Terrei.

Inelul Haumei a fost descoperit de către un grup de cercetare coordonat de către dr. José Ortiz, la Instituto de Astrofísica de Andalucía din Granada. Dr. Ortiz arată că planetele pitice sunt deosebite, fiecare în felul său, însă Haumea face notă distinctă, chiar și printre acestea. Haumea deține și doi sateliți naturali, numiți Hi’iaka și Namaka. Aceștia se deosebesc, între ei, în primul rând prin dimensiuni. Cel mai mare satelit, Hi’iaka, deține apă pură înghețată pe suprafața sa (o însușire atipică), are 310 km în diametru și se află în același plan ca și inelul neobișnuitei planete. Inelul Haumei se află la 2287 km de centrul planetar și are o culoare mai închisă decât suprafața acesteia.

Haumea si satelitii

Haumea 2

Surse: www.theguardian.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii