Noutăți

“Harta Lumii” care există în fiecare școală este greșită! Continentele au proporții total diferite față de ceea ce vedem pe hărți. Află detalii surprinzătoare:

 •  
 •  
 •  

Faimoasa proiecție a lui Mercator realizată în secolul al XVI-lea este utilizată și astăzi, însă multe voci susțin că aceasta ar fi profund greșită. Dacă privim harta lumii vom observa că America de Nord este mai mare ca Africa, Groenlanda mai mare decât China, iar exemplele pot continua. Harta lui Mecator a fost desenată pentru orientarea navigatorilor. Aceasta redă în detaliu forma coastelor însă nu și dimensiunile continentelor.

Cât de mare este Africa, în comparație cu Statele Unite ale Americii, sau Europa ? Puțini au măcar o idee despre amploarea diferenței. Orientându-se după proiecţia Gall-Peters, hartă pe care UNESCO încearcă de mai mulți ani să o promoveze ca fiind harta reală a continentelor, graficianul de origine germană Kai Krause, a realizat o comparație computerizată a continentelor în raport cu cel african. Hărțile Gall-Peters sunt utilizate pe scară largă doar în școlile din Marea Britanie.

africa4 africa3 africa
Africa este atât de mare încât depășește ca și suprafață Statele Unite Ale Americii, China, India, Japonia și Europa, la un loc!!! Unii susținut că oamenii asociază dimensiunea cu importanța, valoarea, ceea ce a condus ca națiunile puternice și bogate ale lumii să nu țină seama de cei ce trăiesc la tropice”, a declarat Krause.

Jerry Brotton, specialist în istoria cartografiei şi autor al cărţii A History of the World in Twelve Maps :„Nu există o hartă care să reprezinte perfect lumea în care trăim. Fiecare hartă reprezintă o negociere continuă între cei ce au întocmit-o şi cei ce o folosesc, în funcţie de interese și modul în care văd lumea dezvoltatorii acesteia”.

Harta Gall-Peters:

gall-peters_projection_sw

proiectie-reala

sursa: iflscience.com

sursa: buzzfeed.com

sursa: .dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

7 Comments on “Harta Lumii” care există în fiecare școală este greșită! Continentele au proporții total diferite față de ceea ce vedem pe hărți. Află detalii surprinzătoare:

 1. Pai n-au zburat in spatiu….? N-au ” vazut ” cum e Pamantul ? Prostii ale celor puternici care au vazut in modelul helioentrist o oportunitate de a conduce lumea catre haos, scopul suprem.

 2. Hartile lumii sunt numai materiale compozite din multiple imagini. Nu exista nici macar o poza data de NASA care sa arate globul pamantesc intreg. Tot ce ne-a dat nasa sunt imagini compuse pe calculator din poze marunte, practi grafica. Margeaua albastra pe care o stim toti, e desenata.

 3. Toată istoria e un fals așa că ce ne mirăm de hărți.

 4. Cristian Andrei // 1 octombrie 2016 at 3:37 // Răspunde

  A se observa cu atenție imaginea (proiecția continentelor) ce apare ca stemă a drapelului ONU, apoi a se compara respectiva imagine cu ceea ce prezintă *hărțile oficiale*.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii