Noutăți

Halkidiki, la 2400 de ani de la nașterea lui Aristotel

Anul 2016 va fi închinat marelui filozof Aristotel. Biroul de turism din Halkidiki va organiza, pe tot parcursul anului viitor, un număr de evenimente sub egida „Festivalul Aristotel 2400”. În paralel, în orașul Salonic, va avea loc în luna Mai 2016, Congresul Mondial „Aristotel 2400 de ani”.

banner1
În peninsula Halkidiki, în nordul Mării Egee, se află orașul unde s-a născut Aristotel: Stagira, motiv pentru care marelui filozof i se mai spune și “Stagiritul”.

Din punct de vedere turistic, Halkidiki este o destinație perfectă pentru iubitorii de peisaje. Peninsula este impărțită în trei brațe, asemănătoare tridentului zeului Poseidon: Kassandra, Sithonia și Muntele Athos, primele două cu plaje întinse, o combinație între nuanțele turcoaz ale Mării Egee, auriul nisipului fin, argintiul stâncilor din jurul plajelor și verdele crud al vegetației mediteraneene. Muntele Athos este rezervat doar călugărilor și preoților care slujesc la mănăstirile de aici (20 de mănăstiri si 14 schituri ortodoxe). Are un statut aparte față de toate celelalte stațiuni ale peninsulei, mănăstirile sale fiind considerate adevărate fortificații în munte. Doar bărbații pot vizita aceste locuri, după obținerea unei autorizații speciale.

athos
Halkidiki se bucură de numeroase stațiuni pe brațele Kassandra și Sithonia. Satul Afytos, situat pe brațul Kassandra, impresionează prin frumusețea arhitecturii caselor tradiționale, grădinilor de măslini și florilor multicolore. Aici se poate urma un itinerariu care să includă opriri la moara de vânt și farul din Kassandra, precum și templul lui Poseidon.

Stațiunile Nea Fokeea și Sani găzduiesc castele bizantine. Vechiul oraș Polygyros este bogat în povești demult apuse, iar Peștera Petrolana găzduiește un muzeu antropologic.

aristotelfoto: Stagira

Stagira este un mic sat de munte situat la aproximativ 80-90 km de Salonic. Sunt două obiective turistice importante în acest loc: ruinele cetății antice Stagira (locul de naștere al lui Aristotel) și parcul tematic Aristotel, inspirat din scrierile acestuia despre fizică, în lucrarea numită Physica.

Despre Aristotel: Tatăl său, Nicomah, a fost medicul regelui Macedoniei, Midas al II-lea, tatăl lui Filip al II-lea și bunicul lui Alexandru Macedon. Mama sa, pe nume Phaestis, provenea dintr-o familie aristocratică.

aristotel-izrekeRămas orfan de copil, Aristotel își petrece primii ani la Stagira și Pella, iar la 17 ani intră în Academia lui Platon, unde rămâne 20 ani, mai întâi ca elev, apoi ca profesor; după moartea lui Platon, în 347 î.Hr., a plecat la Assos, în Misia, devenind consilierul tiranului Hermias. De fapt este începutul unei serii de călătorii pentru cunoașterea și studiul formelor de stat și de conducere existente la acea perioadă. În 343 î.Hr., a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desăvârși educația tânărului Alexandru (cel care avea să rămână în istorie ca Alexandru cel Mare). În ceea ce privește înfățișarea sa, se știe că avea ochii mici, picioare subțiri, vorba cepeleagă, însă avea îmbrăcăminte plăcută, tunsoare minunat de îngrijită și inele cu pietre scumpe de o rară frumusețe. Referitor la viața sa personală se afirmă că s-a îndrăgostit de amanta (concubina) prietenului său, s-a căsătorit cu ea, și-i aducea daruri care se aduceau doar divinităților. În 340 î.Hr. s-a întors la Stagira, dar nu pentru multă vreme. Pacea impusă de Macedonia cetăților grecești i-a dat prilejul să revină la Atena, unde a înființat propria lui școală – Liceul (Lykeion sau școala peripatetică), școală ce va rivaliza cu Academia lui Platon. Va preda aici timp de treisprezece ani și își va continua neobosit cercetările. În 323 î.Hr., odată cu moartea lui Alexandru, la Atena a răbufnit vechea dușmănie față de macedoneni. Aristotel s-a refugiat la Chalkis, în insula Eubeea, unde a murit un an mai târziu. La conducerea școlii îi succede Theofrast, cel mai important discipol al său.

Ca și magistrul său, Aristotel a scris foarte mult, iar scrierile sale au, ca și autorul, o istorie interesantă. Ele au fost redescoperite treptat, dintre care Poetica abia în perioada Renașterii, deci unele dintre ele pot rămîne necunoscute și pînă în prezent. După moartea lui Teofast, urmașul lui Aristotel la conducerea școlii, lucrările marelui filosof sunt duse în Asia Mică, unde putrezesc în subsoluri, fiind readuse la Atena pe la 100 î.e.n. În 86 î.e.n., sînt aduse la Roma și ajung mai târziu pînă la Andronicus din Rodos. Vastul sistem filosofic și științific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logică, teologie, politică, estetică, fizică, astronomie, zoologie etc.) și profunzime, a stat la baza gândirii medievale creștine și islamice și a fost axul culturii Occidentului până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrări care îi sunt atribuite (Diogenes Laertios menționa 145), s-au păstrat doar 47.

Mădălina Corina Diaconu – interviu cu Grigoris Tassios (președintele Organizației de turism Halkidiki)

Surse (informatii generale): Biroul Elen de Turism, wikipedia.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii