AIM radionica curs online

Noutăți

Hai să vezi cum își bat joc ungurii de România și Mihai Viteazul, în Anul Centenarului. Și cică noi suntem șovini!

ActiveNews.ro: La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului „Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar. Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.

Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”. Iată cum arată un dialog între „Mihai Viteazul” și „Doamna Stanca”, ambii interpretați de actori români (ce jenant! – n.n.):

Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară. În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.

Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit.

Portalul finanțat de BRD Societe Generale, Scena 9, recomandă acest spectacol cititorilor săi. Scena 9 s-a poziționat de mai mult timp împotriva valorilor naționale și a celor creștine, mai multe asociațiiprotestând față de politica BRD în acest sens.

Regizorul spectacolului a anunțat că „pregătește un meta-spectacol despre Centenar, care va fi jucat chiar de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe”. (Citește mai mult: ActiveNews.ro)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Hai să vezi cum își bat joc ungurii de România și Mihai Viteazul, în Anul Centenarului. Și cică noi suntem șovini!

  1. asa se comporta ca si stramosii lor hunii– daca ei nu sunt in stare de nimic bun, arunca cu gunoi in tot ce nu e a lor. nu sunt altfel nici acum . incapabili sa invete o limba straina- de fapt cei din ungaria recunosc ca nu prea reusesc asta-incapabili sa asimileze ceva bun
    vai de capul lor

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii