Noutăți

Gyrobus-ul: Autobuzul electric dezvoltat de elvețieni încă din 1940. Cum stoca energia…

În anii 1940, inginerii elvețieni au dezvoltat un tip de autobuz electric foarte ecologic, și care folosea un volant mare pentru a stoca energie. Motivele pentru care elvețienii au lucrat la un asemenea autobuz sunt cât se poate de simple – aceștia își doreau ca transportul în comun să fie mai silențios și mai curat, dar cel mai important, voiau un vehicul care să nu fie constrâns de liniile electrice pentru a se deplasa. Multe orașe elvețiene aveau în acel moment troleibuze care erau nevoite să se deplaseze doar pe anumite trasee unde existau linii de alimentare cu electricitate.

Bjarne Storsand, inginerul șef al companiei Maschinenfabrik Oerlikon, a venit cu conceptul de Gyrobus în 1946. Autobuzul era alimentat de un motor electric care își lua energia necesară de la un volant. Volantul se învârtea până la viteza maximă la o stația de încărcare, după care era conectat la generatorul electric, iar energia mecanică stocată era transformată în energie electrică pentru motoarele cu tracțiune. Energia cinetică a volantului era suficientă pentru ca autobuzul să se poată deplasa pe o distanță de 6 km la viteze de până la 50-60 de kilometri pe oră, în funcție de sarcina pe autobuz și de gradul de dificultate al traseului. Volantul folosit era destul de mare, avea diametrul de 160 cm și era extrem de greu: 1,5 tone. Acesta era închis etanș și umplut cu hidrogen gazos la presiune redusă, pentru a reduce rezistența. Reîncărcarea sa dura până la 40 de minute.

Aceste autobuze au fost folosite în diferite orașe din Elveția și Belgia până în 1960. Consumul ridicat de energie a dus în cele din urmă la dispariția sistemului. De asemenea, serviciile Gyrobus din Gent, Belgia și din Yverdon-les-Bains s-au încheiat și din cauza costurilor de întreținere. Astăzi există un singur giro-autobuz în viață, reabilitat cu grijă și expus la Muzeul flamand de tramvaie și autobuze din Anvers, Belgia.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2019/02/gyrobus-flywheel-powered-public.html


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii