AIM radionica curs online

Noutăți

Gustave Whitehead, primul aviator al lumii: ”Dacă vrei să fii aviator, învață mai întâi să înoți”

Americanii Wilbur si Orville Wright au reusit in anul 1903 sa implineasca unul dintre cele mai vechi vise ale omenirii si anume sa zboare. Ei au fost considerati a fi niste urmasi veritabili ai lui Icar, ei reusind sa schimbe istoria civilizatiei umane pentru totdeauna. In acel moment s-a deschis o noua era istorica a civilizatiei, aceasta era implinind dorinta eroului care si-a dorit sa se apropie de soare.

In ziua de azi, zborul este insa ceva foarte banal pentru noi, milioanele de pasageri din intreaga lume preferand sa se bucure de confortul si siguranta uriaselor pasari de otel pentru a se deplasa in orice zona de pe glob.

Cu toate acestea, nu fratii Wright sunt cei carora ar trebui sa le multumim pentru faptul ca zborul este posibil, ci ar trebui sa-i multumim unui imigrant german, care a reusit sa infranga primul gravitatia, inainte de istoricul zbor care a avut loc la Kitty Hawk.

Desi lumea recunoaste temerarii zborului precum fratii Wright, Otto Lilienthal, Bleriot sau chiar pe românii Vlaicu și Vuia, nimeni nu pare sa-si aminteasca de un alt temerar pe nume Gustave Whitehead, acesta ramanand ascuns parca in istorie. Acestuia i s-ar cuveni de fapt locul de onoare din istoria zborului cu motor, lucru ce este acceptat chiar si de catre americani.

Gratie unor cercetari interprinse de niste arhivisti, figura lui Whitehead a inceput sa isi faca simtita prezenta abia in ultima vreme. Ea este totusi inca invaluita intr-un mister si tot ce se stie despre el este ca s-a nascut in Germania si fiind impins de saracie, ar fi emigrat in anul 1895 in Statele Unite. Nu implinise inca 21 de ani la aceasta varsta.

El era harnic si extrem de muncitor, de aceea patronii sai din orasul Bridgeport l-au remarcat rapid, el avand o multime de idei pentru un tanar de varsta sa. Gustave nu dorea decat sa zboare, el fiind constient ca va face acest lucru cu o masinarie infernala si a demonstra ca imposibilul ar fi devenit posibil. El insa nu a avut bani de a construi o astfel de masinarie si a inceput astfel sa puna cent dupa cent departe sperand ca intr-o zi sa adune suficienti bani pentru a construi o astfel de masinarie.

Un incident i-a scurtat asteptarea, spre norocul sau. Inginerul Samuel Langley a incercat sa zboare intr-un aparat proiectat de catre armata, peste raul Potomac. Din pacate, reusita sa nu a fost una de succes, aparatul scufundandu-se ca un bolovan dupa doar cativa metri de propulsare. Singurul care s-a bucurat de acest esec ar fi fost chiar Gustave Whitehead.

In zilele urmatoare el a inceput sa se scufunde in apele reci pentru a recupera piesele acestui aparat. A reusit astfel sa scoata la mal chiar si o osatura de otel a acestui aparat. Acest fapt ne face sa ne gandim ca daca el nu ar fi stiut sa inoate, probabil ca nici nu ar fi avut sansa de a reusi sa recupereze acele piese.

Citește mai mult: Revista Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii