Noutăți

Grigore Gafencu – ministrul român care a descifrat intenţiile lui Hitler: „Va fi un război de distrugere de necrezut“

  •  
  •  
  •  

Căutând să păstreze România pe harta Europei, Grigore Gafencu s-a întâlnit, în aprilie 1939, cu cei mai importanţi lideri europeni. La Berlin, a aflat cu destulă precizie cum se va dezlănţui viitorul, după lungi discuţii cu Ribbentrop, Göring şi Hitler. S-a strigat: „Război“.

Într-o zi de luni, 13 martie 1939, la ora 11 dimineaţa, la Patriarhie a avut loc slujba de înmormântare a Patriarhului Miron Cristea. Au fost prezenţi toţi marii oameni politici ai vremii, în frunte cu regele Carol al II-lea. A luat cuvântul, însă, premierul Armand Călinescu şi n-a fost strălucit.

Moartea Patriarhului a venit într-un moment dificil. Europa începea să dea în clocot, iar România căuta un loc călduţ, la adăpostul marilor puteri europene.Politicienii vremii erau ocupaţi cu negocierile, pentru ca ţara să nu fie o pradă uşoară a unui nou război mondial.

Întors acasă, Călinescu şi Gafencu au venit să ne sfătuim asupra situaţiei care ne îngrijoreşte la cel mai înalt grad“, nota regele în jurnal.

Situaţia de astăzi, cu nelinişte în Ucraina Subcarpatică, ne impune o revizuire a politicei noastre. (…) Mult depinde de atitudinea Germaniei, va rămâne ea ferm asupra arbitrajului de la München sau va admite ea o nouă împărţire şi dezmembrare a nenorocitei de Cehoslovacia? Aceasta este o chestiune de căpetenie.“

Ce se întâmplase? Pe 30 septembrie 1938, fusese semnat Acordul de la München, prin care puterile europene acceptaseră ca Germania să anexeze Regiunea Sudetă, care aparţinuse Cehoslovaciei. Liderii Europei credeau, atunci, că atitudinea conciliantă poate ţine în frâu lăcomia Reich-ului. N-a ţinut!

Pe 2 noiembrie, când a avut loc Primul Arbitraj de la Viena, rezultat din aplicarea Acordului, Slovacia de sud şi sud-vestul Ruteniei Carpatice au revenit Ungariei, iar Boemia, Moravia şi Silezia au pierdut aproximativ 38% din teritoriu, care a fost anexat de Germania nazistă.

Acum, în martie 1939, Ungaria a ocupat Ucraina Subcarpatică, regiune care primise o autonomie largă în urma Arbitrajului….

Grigore Gafencu, numit ministru de Externe în decembrie 1938, a înţeles că situaţia de la graniţă nu e o chestiune pe care România poate s-o rezolve pe cont propriu…

Trebuia să implice forţe mai puternice… Pe 23 martie, a încheiat un tratat economic cu Germania. Raţiunile semnării acestui angajament nefast se rezumă, simplu, la teamă şi dorinţa de a-l tempera pe Hitler…

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii