Noutăți

Greva spațială. Povestea astronauților care au intrat în grevă! Singura grevă spațială înregistrată de omenire. Motivul?

La 28 decembrie 1973, echipajul de trei persoane al Skylab 4 a refuzat să mai lucreze, evenimentul întrând în istoria omenirii ca singura grevă făcută vreodată în spațiu. Staţia spaţială experimentală Skylab 4 al celor de la NASA a fost scena unor întâmplări mai puțin obișnuite, asta după ce astronauții Gerald P Garr, Edward G Gibson și William R Pogue, nemulțumiți de programul de lucru foarte încărcat și stresant, au declanșat o revoltă în spațiu.

Programul lor cuprindea puțin peste 6.000 de ore de muncă, împărţite între doar trei oameni. Astronauții erau nevoiți să efectueze o serie de observaţii asupra Soarelui, a Pământului şi a cometei Kohoutek care urma să treacă prin apropierea Terrei. De asemenea aveau de ieșit de cel puțin 4 ori în afara stației pentru diferite experimente. Misiunea a fost lansată pe 16 noiembrie 1973 și trebuia să dureze doar 84 de zile, timp în care cei trei temerari trebuiau să depună un efort supraomenesc pentru a realiza toate cerințele trasate de NASA.

La șase săptămâni de la începerea misiunii echipajul a cedat, iar la data de 28 decembrie 1973 a anunțat revolta. Au oprit orice comunicație cu NASA și și-au început vacanța neprogramată. Singura zi în care au fost în grevă și-au petrecut-o relaxându-se și admirând Pământul de pe orbita terestră.

Când Skylab 4 a reluat comunicațiile cu solul, NASA a fost mai dispusă să discute cu echipajul în numele progresului misiunii. Echipajul a primit o nouă listă de sarcini mai puțin stufoasă, care le permitea astronauților să aibă mai mult timp de relaxare. Echipajul era mulțumit de volumul redus de muncă și performanța misiunii s-a îmbunătățit. Deși misiunea a fost dusă la bun sfârșit, niciunul dintre astronauți nu a mai fost vreodată ales pentru o altă misiune în spațiu. Lecțiile învățate de NASA din revoltă s-au concentrat asupra echilibrării volumului de muncă al echipajului.

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/skylab-mutiny-the-one-and-only-strike-in-space.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii