Gorjul stă pe o zestre însemnată de ape termale

Geologul M.G. Filipescu explica în anul 1921, apariţia la suprafaţă, în mod natural, a apelor minerale de la Săcelu: „datorită forţelor degajate de două mase cu tendinţa de apropiere (masa munţilor înalţi din nord şi platforma prebalcanică din sud), s-au produs ondulaţiuni care au ridicat la suprafaţă o insulă de sedimente eocene între sedimentele mai noi, miocene şi pliocene. Prin ridicarea pliocenului (conglomeratele de Săcelu) şi a sării la suprafaţă, s-au produs numeroase linii de fracturi prin care se ridică manifestaţiuni bituminoase, cum ar fi gazul metan şi petrolul, însoţite de bogate urme de iod.” La rândul său, dr. geolog Ilie Huică ajunge la aceleaşi concluzii, în cartea sa „Băile Săcelu”, scrisă împreună cu medicul balneolog Lidia Aniţei: „Apele de la Săcelu au mineralizaţii totale care depăşesc 30.000 mg./l însoţite de hidrocarburi gazoase, ape sulfuroase, clorurate, bromurate şi iodurate, sunt ape tipice de zăcământ.” (Aura Stoenescu)
„În scopul captării apelor minerale de zăcământ existente în zona Săcelu au fost executate mai multe foraje. Cel mai cunoscut este, însă, Forajul nr. 1433 al Întreprinderii de Lucrări Geologice Speciale Săcelu, realizat în anul 1971, în scop de cercetare hidrogeologică. Debitul liber iniţial al forajului a fost de 215 mc/zi, apă minerală însoţită de gaze libere, în special sulf, care se aprinde cu uşurinţă în prezenţa flăcării deschise.
Astfel apele termale şi cele minerale apar la suprafaţă, din loc în loc, în judeţul Gorj, creând adevărate fenomene. Geologii spun că este normal să fie aşa, pentru că mai mult de jumătate din suprafaţa judeţului face parte din „Anomalia Geotermală Băile Herculane-Bâlteni”. În această zonă s-au născut, deci, erupţia de apă termală de la Câlnic, apele minerale bogate în săruri de la Săcelu, fântânile sărate de la Bălăneşti şi apele termale şi sărate, în acelaşi timp, de la Ţicleni.” (verticalonline.ro)
Hidrografia județului este reprezentată de râurile: Jiu, Gilort și afluenții lor, Râurile Olteț și Cerna. Există câteva importante lacuri glaciare: Gâlcescu, Tăuri, Slăveiul, Mija, Pasărea și Godeanu. Lacurile sunt puține și sunt realizate artficial pentru atenuarea viiturilor (Ceauru) sau pentru producerea de energie electrică (Motru, Cerna, Valea lui Ivan).
Băile Săcelu, vechi încă de pe vremea dacilor și romanilor
Constantin Câşlău scrie în cartea sa „Băile Săcelu, un tezaur natural”, „cea mai de seamă şi sigură dovadă despre folosirea apelor de la Săcelu pe vremea romanilor în Dacia o constituie inscripţia de pe un monument votiv închinat drept mulţumire zeului medicinei Aesculap şi zeiţei farmaciei Hygia, pentru puterea binefăcătoare a apelor, descoperită în apele Blahniţei. Este vorba despre un altar votiv, dăltuit în piatră din ordinul lui Marcus Tiberius Marcianus, ca drept recunoştinţă faţă de zeităţile aminitite (…).” Iar potrivit istoricului Alexandru Ştefulescu, în „Gorjul Istoric şi Pitoresc”, apărut în 1903, inscripţia datează de la anul 275 d. Hr., deşi în transcrierile textului în limba latină nu apare această dată.
După 1989, staţiunea Săcelu a avut o perioadă de regres, ca urmare a revendicării terenurilor şi imobilelor construite înainte de 1948. Începînd cu anul 2000, bazinele cu izvoare minerale au fost mai bine întreţinute, au apărut vile şi pensiuni noi cu condiţii moderne de cazare şi tratament, existând perspectiva dezvoltării staţiunii în scop terapeutic şi turistic.
Potenţialul surselor hidrominerale este valorificat la Săcelu prin bazine cu apă minerală, izvoare şi foraje. Bazinele cu apă minerală au valoare terapeutică prin conţinutul bogat în sulf, clor, brom şi iod. Apele minerale de zăcământ, nămolul terapeutic şi climatul zonei au constituit factorii determinanţi ai apariţiei şi dezvoltării staţiunii.
Principalele afecţiuni care pot fi tratate la Băile Săcelu sunt:
– afecţiuni ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative,
abarticulare, osteoporoză).
– afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii)
– afecţiuni ale sistemului nervos central
– afecţiuni ginecologice
– afecţiuni ale aparatului respirator
– afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale;
În prezent terapia în staţiunea Săcelu se desfăşoară în perioada 1 mai – 15 septembrie, lunile iulie – august reprezentând intervalul de timp în care staţiunea este solicitată peste capacitate, mulţi pacienţi din judeţul Gorj deplasându-se zilnic pentru tratamentul în cură externă.
Surse: tratamentbalnear.ro, verticalonline.ro, wikipewdia, hoinari.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu