Noutăți

Google susţine OFICIAL că a obţinut ”supremaţia cuantică”

  •  
  •  
  •  

Compania Google susţine la nivel oficial că a construit primul calculator cuantic, care poate efectua operaţii matematice dincolo de abilităţile celor mai multe dintre actualele supercomputere, un moment crucial, anticipat de mult timp de cercetători, informează Reuters.

Compania Google a anunţat că a reuşit să folosească un computer cuantic pentru rezolvarea rapidă a unei probleme complexe care ar necesita ani întregi pentru un computer obişnuit de astăzi.

Confirmarea oficială privind descoperirea în domeniu a fost oferită printr-o lucrare publicată de revista Nature, după săptămâni întregi în care primele informaţii au circulat în mediul online.

Specialiştii încearcă de decenii să ofere modele de comportament pentru particulele sub-atomice care pot exista simultan în mai multe stări. În timp ce computerele tradiţionale folosesc biţi, din englezescul „binary digit”, ca unitate de bază într-o variaţie binară de 0 şi 1.

Un calcul informatic este o serie de operaţii bazate pe pachete de 0 şi 1 în grup de câte opt biţi, numite octeţi. Într-un astfel de sistem de codaj, un octet permite reprezentarea a 256 de valori diferite.

Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp, ceea ce este definit drept o superpoziţie. Cum superpozițiile nu pot fi măsurate, trebuie creat un sir de operații logice care să ducă la un rezultat măsurabil.

Astfel computerele cuantice pot folosi un algoritm special prin care pot reduce semnificativ timpii de decriptare, de la luni sau ani la numai câteva secunde sau minute.

Citește mai mult: Ortodoxinfo


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii