Noutăți

Golden Gate a fost, ani la rând, cel mai înalt pod suspendat. Azi, „bătrânul” din San Francisco este… podul cel mai fotografiat. Și nu întâmplător! Arată impresionant

Podul Golden Gate este un simbol al metropolei San Francisco și o operă inginerească de la a cărei inaugurare s-au scurs deja 79 de ani. Măsurând peste 2,7 kilometri în lungime, imensa punte de oțel înlesnește traversarea rapidă a strâmtorii Golden Gate, operațiune pentru care odinioară se utiliza un feribot. În pofida vârstei sale oarecum înaintate, Golden Gate Bridge își îndeplinește rolul cu brio și nu dă semne de bătrânețe. În plus, n-arată nicidecum a pod vechi. Are un aspect ultramodern, chiar și acum, în secolul XXI!

gg-b

Multă vreme, Golden Gate Bridge a fost cel mai lung pod suspendat de pe Terra. În ziua de primăvară în care a fost inaugurat, nu mai puțin de două sute de mii de americani au ținut să străbată la pas strașnica punte, care se înalță la 150 de metri față de nivelul apei. Cel mai înalt stâlp de susținere are 227 de metri iar lățimea punții este de peste 27 de metri. Cablurile principale de susținere au o grosime de peste 0,9 metri iar la asamblarea podului au fost necesare 0,6 milioane de nituri. Zi de zi, Golden Gate Bridge este parcurs de mai mult de 110.000 de autovehicule.

gg-5

Având în vedere că Statele Unite ale Americii nu se aflau tocmai în cea mai bună stare economică la construirea sa – din pricina Marii crize ce a debutat în 1929, apare întrebarea: cum de-a putut fi pus pe picioare un asemenea colos de oțel într-o perioadă de doar patru ani? Ei bine, mulți vor fi uimiți să afle că o bună parte din fondurile necesare realizării podului au provenit din banii donați de către cetățenii americani. Costurile de edificare au fost de 35 de milioane de dolari.

gg-4

Golden Gate are șase benzi de circulație. Cu toate acestea, nu se circulă întotdeauna pe trei benzi spre sud și tot atâtea spre nord. Traficul este monitorizat permanent iar dacă numărul de autovehicule care se îndreaptă într-o direcție este mai mare se alocă încă o bandă de circulație pentru acea direcție, dintre cele folosite anterior pentru circulația în sens opus.

Până în anul 1964 a fost cel mai lung pod suspendat de pe planetă, fiind întrecut în acel an de un pod japonez, Akashi Kaikyo. Golden Gate a rămas, însă, chiar și azi, cel mai fotografiat pod de pe mapamond. În același timp, este și un pod… vedetă de film. A apărut în pelicule de mare succes, între care „Șoimul maltez” și „Fortăreața”!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: hiconsumption.com, wikipedia.org, mentalfloss.com

Surse foto: travelinnate.com, wallpaperscraft.com, besttraveltips.net, masterpiece-empire.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii