Noutăți

Goana după aur. Povestea incredibilă a căutătorilor de aur din Brazilia. Zeci de mii de mineri într-una din cele mai nebunești curse după îmbogățire. Fotografii impresionante

Fotografiile de mai jos sunt surprinse de fotograful brazilian Sebastião Salgado în anul 1980, după o călătorie în minele din Serra Pelada, aflate la doar 430 km sud de gura de vărsare a fluviului Amazon. Povestea minelor începea doar cu 6 ani mai devreme când un copil găsește din întâmplare o pepită de câteva grame de aur pe malurile unui râu local. Descoperirea declanșează una dintre cele mai mari curse pentru căutarea metalului prețios din istoria modernă a omenirii. Mânați de visul de a se îmbogăți rapid, zeci de mii de mineri vin aici riscându-și viața fiind parcă împinși, conform spuselor lui Salgado, de o „nebunie pură” greu de explicat în cuvinte.

Fiecare fir de păr de pe corpul meu s-a ridicat. Piramidele, toate istoria omenirii mi-a trecut atunci prin faţa ochilor. Am călătorit în cele mai îndepărtate timpuri”, nota Salgado în primele minute după ce a ajuns la Serra Pelada.

Aproximativ 100.000 de oameni lucrau aici în niște condiții îngrozitoare. Violenţa, moartea şi prostituţia transformaseră rapid locul într-un fel de Sodoma și Gomora, varianta modernă. Minerii săpau pământul în carieră, îl umpleau în saci de 30 şi 60 de kg, pe care îi cărau pe niște scări înguste de lemn la o înălțime de aproximativ 400 de metri deasupra minei unde era cernut. În așezările improvizate și în orașele din apropiere unde locuiau muncitorii, lunar aveau loc câte 60-80 de crime nerezolvate.

La trei luni după descoperirea aurului, armata braziliană a preluat operaţiunile pentru a evita exploatarea muncitorilor şi conflictele dintre mineri şi proprietari. Guvernul a fost de acord să cumpere tot aurul găsit cu un preţ de 75 % din preţul de la London Metal Exchange. Oficial, au fost găsite 45 de tone de aur, dar se estimează că 90% din tot aurul găsit la Serra Pelada a fost sustras şi transportat ilegal prin contrabandă.

Se estimează că, în continuare, s-ar afla în zonă circa 20-50 de tone de aur.

Iată imaginile impresionante surprinse de Sebastião Salgado în anul 1980:

serra-pelada-62 serra-pelada-52 sebastiao-salgado-serra-pelada-52 sebastiao-salgado-serra-pelada-32 sebastiao-salgado-serra-pelada-22 serra-pelada-145 sebastiao-salgado-serra-pelada-86 sebastiao-salgado-serra-pelada-67 serra-pelada-125 serra-pelada-119 serra-pelada-16

sursa: amusingplanet.com

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii