Noutăți

Gigantul de pe continentul Gondwana – o creatură străveche, ale cărei urme au fost descoperite recent, în Africa!

În urmă cu 200 de milioane de ani, în Jurasicul timpuriu, pe Pământ viețuia o enormă creatură carnivoră, despre existența căreia nu am fi știut, dacă nu ar fi fost descoperite, recent, câteva urme de-ale sale. Urmele tălpilor uriașei făpturi s-au imprimat în solul umed, care, ulterior, de-a lungul milioanelor de ani, s-a pietrificat. Au fost descoperite în Lesotho.

Urmele formidabilului dinozaur din Jurasic prezintă impresiunea a trei degete și sunt foarte asemănătoare (prin formă, nu și prin dimensiuni), unor urme de pasăre. Urma este lungă de 57 de centimetri și lată de 50. Pe baza acestor urme, paleontologii au ajuns la concluzia că uriașul carnivor avea o lungime a corpului de 9 metri și o înălțime la nivelul șoldului de circa 3 metri.

Dinozaur, Gondwana

?????????????????????????????????????????????

Comparatie

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dinozaurul era un megateropod – grup în care sunt cuprinși mai mulți dinozauri carnivori, bipezi, printre care și (odinioară) ferocele Tyrannosaurus rex. Urmele la care facem referire, găsite în districtul Maseru din Lesotho, au fost numite Kayentapus ambrokholohali, însă, potrivit livescience.com, animalul care le-a produs nu are, încă, un nume științific.

Cu 200 de milioane de ani în urmă, locul în care au fost găsite urmele gigantului se afla pe malul unui râu. Dacă oamenii de știință s-ar afla în posesia unor resturi fosilizate ale unui asemenea dinozaur străvechi, am avea, acum, răspunsuri la mai multe întrebări legate de înfățișarea sa.

urme

?????????????????????????????????????????????

Fabien Knoll, cercetător la Universitatea din Manchester, arată că „este prima dovadă a existenței unui carnivor de mari dimensiuni care viețuia într-un peisaj dominat de către o varietate de erbivore, omnivore și dinozauri carnivori de dimensiuni mai mici” și că uriașul se afla, fără îndoială, „în vârful lanțului trofic”.

Impresiunile plantare recent găsite sunt cele mai mari urme de teropod descoperite pe continentul african. Ele datează din Jurasicul timpuriu, o perioadă în care dinozaurii teropozi erau, în genere, de dimensiuni mai mici, având lungimi de 3-5 metri.

Această descoperire, publicată în jurnalul Plos One, se referă la prima apariție a unor dinozauri carnivori foarte mari în Jurasicul timpuriu din sudul Gondwanei, continentul preistoric care urma să se destrame în mai multe bucăți, printre care se numără Africa, America de Sud și Antarctica. Acest gen de urme sunt extrem de rare, la nivel global. O descoperire de acest fel, lăsată de către un dinozaur care a trăit într-o perioadă apropiată și a produs urme de dimensiuni asemănătoare, a mai fost făcută în Polonia.

Gondwana

Jurasic

Sursa: www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii