Noutăți

“Gheizerul Zburător”- una dintre cele mai spectaculoase formațiuni de acest tip care există pe Pământ

  •  
  •  
  •  

Fly Geyser sau în traducere ”Gheizerul zburător”, este unul dintre cele mai greu accesibile zone de vizitat din statul american Nevada, asta deoarece incredibila formațiune se află pe o proprietate privată.

Povestea acestui minunat loc începe în anul 1916 când, în mod accidental, mai mulți muncitori care lucrau la o sondă au dat peste un râu subteran de apă fierbinte. Pentru că s-a constat că locul nu este tocmai bun pentru a fi exploatat la nivel industrial, lucrările au fost abandonate iar locul sigilat. Însă mai apoi, prin anii 1960, apa încălzită geotermal a găsit un punct slab în peretele fostei sonde și a început să evadeze la suprafață, creând unul dintr cele mai frumoase gheizere de pe Pământ.

Gheizerul nu este foarte mare – are doar 3 metri înălțime, cu tot cu movila de pământ pe care stă. Se află pe proprietatea lui Todd Jaksick și este accesibil doar anumitor turiști și doar contra cost. Mai multe organizații au încercat să achiziționeze terenul și să-l deschidă pentru public însă toate ofertele făcute au fost refuzate de proprietar.

Gheizerele sunt izvoare intermitente de apă. Acestea degajă în atmosferă la intervale regulate de timp jeturi de apă fierbinți și/sau vapori, datorită încălzirii rapide a apelor din golurile subterane. Puterea apei geotermale poate fi transformată în electricitate în centralele specializate. În Islanda 80% din energia electrică provine din surse geotermale.

grgrgtg ggegag fagaga fegaga ghezeruld ghezie

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii