Noutăți

Germania va porni în această perioadă un nou tip de aparat, capabil să producă energie nucleară

De mai bine de  60 de ani, oamenii de știință își doresc o sursă de energie inepuizabilă, generată de fuziune nucleară. Acum se pare că proiectul prinde contur și asta datorită eforturilor nemților de la Max Planck Institute. După 1,1 milioane de ore de muncă, inginerii institutului au creat Stellaratorul – un aparat imens de fuziune nucleară, ce va porni pentru prima dată la începutul acestei luni.

Costurile mașinăriei, alintate „Calul Negru”, au depășit suma astronomică de 1 miliard de dolari, testele durând un an de zile. Proiectul a durat în total 19 ani și a întâmpinat mai multe probleme. Cea mai dificilă perioadă a fost între 2003-2007, din cauza unor furnizori de materiale care s-au retras, construcția a fost sistată, iar cercetătorii nu credeau că vor mai găsi resursele necesare pentru a-l continua.

Calul Negu, nu este singurul dispozitiv de acest fel din lume. Există deja pe întreaga planetă circa 200 de instalații Tokamaks – concepute pe aceleași principii de funcționare. Totuși există o diferență majoră între ele și Stellaratorul, acesta din urmă are o formă a bobinelor magnetice diferită și este capabil să mențină și controla plasma timp de 30 de minute, față de 7 minute cât este capabil predecesorul său.

Orice reactor nuclear  trebuie să genereze și să controleze o cantitate de materie supra-încălzită, numită plasmă. Această materie este practic un gaz ce atinge o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, temperatură la care electronii sunt separați de atomi, formând ioni încărcați electric.

Dacă proiectul va reuși, vom afla cu siguranță până la finalul acestui an…

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii