Cunoaste lumea

Noutăți

George Orwell este creatorul termenului „BIG BROTHER” și a anticipat, în anii ′40, ceea ce se întâmplă azi. Era George Orwell un inițiat?

  •  
  •  
  •  

Celebrul scriitor englez George Orwell este autor al unuia dintre cele mai interesante romane distopice ale secolului trecut, „O mie nouă sute optzeci și patru”. Astăzi, ascultând discursurile neomarxiștilor și ale grupurilor care și-ar dori ca forța vitală a națiunilor să pălească, în scopul întemeierii unui mega-stat global – atotputernic, atotștiutor și reducător de libertăți individuale – constați că scrierile lui George Orwell sunt mai actuale ca niciodată. Totalitarismul n-a pierit odată cu căderea comunismului. El s-a retras temporar în laboratoarele de inginerie socială, confecționându-și o mască plăcută tinerelor generații și lansându-și liderii-marionetă în politica statelor lumii, cu nădejdea cuceririi treptate a puterii.

Astăzi, neomarxiștii ar vrea, dacă s-ar putea, să reediteze la nivel global ceea ce s-a petrecut în Rusia, în prima jumătate a secolului XX, după revoluția bolșevică. Inamicii neomarxismului, ai comunismului internaționalist, sunt: familia tradițională, ideea de națiune, tradițiile, religia creștină, proprietatea privată, democrația reală, libera exprimare a ideilor și dreptul individului de a decide pentru sine.

c

Aparent, neomarxiștii militează pentru apărarea unor categorii discriminate, pentru încurajarea schimburilor interculturale (inclusiv a imigrației) sau pentru protecția mediului, dar scopul lor real e crearea de tensiuni sociale și generarea haosului care precede acapararea puterii și instaurarea dictaturii, sub pretextul reinstaurării ordinii. Neomarxiștii mascați sau fățiși militează sau propun norme care încalcă libertățile individuale și legi de tip „Big Brother”. Ei doresc un stat care să știe totul despre individ și care îi controlează toate deciziile importante. Un stat cu ei la conducere, bineînțeles.

Pentru Orwell, „Big Brother” era un grup de guvernare totalitar – ce se dorea omniprezent, omniscient și omnipotent. Un astfel de guvern/partid unic urmărea să afle toate mișcările cetățenilor și întreținea o „poliție a gândirii”, făcând din libertatea de exprimare sau libertatea presei ceva de neimaginat. De la „poliția gândirii” la constrângerile aduse de către „political corectness” distanța nu este prea mare. Așa zisa „corectitudine politică” reprezintă o fază ce precede apariția „poliției gândirii”.

a

Pe de altă parte, noțiunea de „Război Rece”, creată de Orwell, descrie trecuta stare de tensiune dintre SUA și URSS, în care deși nu au existat un conflict armat direct, statele din Est și Vest erau terorizate în permanență prin profilarea spectrului unui conflict nuclear, care ar fi dus la întoarcerea omenirii la epoca primitivă sau, mai rău, la distrugerea vieții pe pământ. În 1945, George Orwell a publicat un eseu în care își exprima îngrijorarea cu privire la existența noilor arme (nucleare) înzestrate cu o imensă capacitate distructivă.

Predicțiile și îngrijorările lui George Orwell, pe care le-a exprimat magistral în romanele și eseurile sale, s-au vădit uimitor de exacte. Și sunt incredibil de actuale. Fiind departe de un profet în sensul mistic al cuvântului, Orwell a anticipat fenomene care aveau să se manifeste pe termen mediu și lung: teroarea nucleară a Războiului Rece, precum și ulterioara epocă a statului polițienesc, a supravegherii tot mai severe a cetățenilor de către autorități, sub pretextul reducerii criminalității.

e

George Orwell a plecat din această lume în 1950. N-a apucat să vadă sfârșitul Războiului Rece și nici începutul noii ere digitale în care, prin legislația de tip „Big Brother” și tentativele tot mai dese de reducere a libertății de exprimare, încep să devină tot mai pronunțate semnele dorinței celor puțini și privilegiați de a-i subjuga, spolia și controla tot mai mult pe cei numeroși, dar ținuți deliberat în lipsuri și ignoranță.

b

Să fi fost George Orwell un inițiat al unor sfere înalte, elitiste, care a ținut să ne prevină, discret, prin romanele sale, asupra celor ce ni s-au pregătit? Sau a avut, pur și simplu, o intuiție excepțională? Greu de spus! Cert este că ar trebui să îi citim cărțile cu multă atenție. Le vom găsi mai actuale decât știrile măsluite și can-canul ce ni se oferă zilnic în scop de „informare”. Sistemul (de menținere a privilegiilor și de control al maselor) lucrează non-stop. Va ieși, oare, libertatea triumfătoare?

*

„Cine controlează Trecutul controlează Viitorul. Cine controlează Prezentul controlează Trecutul”  (George Orwell, „O mie nouă sute optzeci și patru” – roman scris în 1948)z

984

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on George Orwell este creatorul termenului „BIG BROTHER” și a anticipat, în anii ′40, ceea ce se întâmplă azi. Era George Orwell un inițiat?

  1. Ba pardon! că romanii e autorul: Bigus Vaticanus.

  2. … se pare că da.Eric Blair (1903-1950) ar fi fost iniţiat şi în loja (supra-naţională) «Thomas Paine», în 1940.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii