Generaţia Alfa – cum va schimba lumea cea mai bogată și cea mai longevivă generație din istorie

Adevărul.ro: Copiii născuţi după 2010, respectiv generaţia Alfa, vor schimba radical lumea în care trăim, în bine, sunt cei mai flexibili oameni, care se pot adapta foarte uşor la schimbări şi, poate cea mai importantă caracteristică a lor, suferă de prezenteism.
Copiii născuţi după 2010 vor schimba lumea. Aceştia vor fi cei mai numeroşi, cei mai educaţi şi vor beneficia de cea mai bună situaţie financiară din toate timpurile. Cel puţin aşa susţin specialiştii, care îşi pun mari speranţe în generaţia Alfa. Obişnuiţi cu telefoanele şi tabletele încă de mici şi dependenţi de tehnologie, aceştia vor fi în permanentă comunicare cu ceilalţi, doar printr-un click.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care generaţia Alfa e considerată cea mai versatilă de până acum. Cu alte cuvinte, generaţia Alfa este sinonimă cu „nativii digitali”. Se preconizează că, la nivel mondial, 2,5 milioane de copiii Alfa se nasc săptămânal, iar generaţia Alfa va atinge un total de 2 miliarde de persoane până în anul 2025.
„Sunt copiii care trăiesc într-o lume complet diferită. Sunt stimulaţi cognitiv încă din primii ani de viaţă, au acces la informaţii instant, au acces la copii de pe alte continente prin intermediul tehnologiei, au posibilitatea să călătorească încă de mici. Ei trăiesc în epoca libertăţii, sunt viitorii adulţi fără prejudecăţi. Spre exemplu, aceştia copii vor fi în contact cu un alt tip de învăţare, mai interactiv. Practic, revoluţia tehnologică e cea care îi influenţează foarte mult pe aceşti copii din generaţia Alfa”, a declarat psihologul Mihai Copăceanu.
Specialistul atrage atenţia că, spre deosebire de generaţiile anterioare, copiii din generaţia Alfa sunt mult mai competitivi. „Nivelul de stres este mult mai ridicat în rândul acestei generaţii. Copiii Alfa pot face liceul în altă parte, îşi pot crea de mici propriul business. E o presiune care se pune pe ei încă din primii ani de viaţă şi astfel nu-şi mai trăiesc copilăria. Nu au timp să fie lipsiţi de griji. Tehnologia în acest caz devine un risc, e un instrument la care ei sunt obligatoriu conectaţi”, remarcă Mihai Copăceanu.
Generaţia Alfa reprezintă o provocare chiar şi pentru proprii părinţi. Asta pentru că aceşti copii, fiind mereu conectaţi la internet şi la diverse aplicaţii, nu au timp să închege o relaţie sănătoasă cu părinţii. „Generaţia Alfa, urmaşa Generaţiei Millennials, ridică deja părinţilor o serie de provocări, care pot fi depăşite doar printr-o corectă şi solidă informare şi prin conectare cu copiii noştri. Părinţii sunt responsabili de ce modele de viaţă absorb copiii lor, aspect care din păcate a dispărut la Generaţia Z şi Alfa şi care erau la mare căutare şi chiar extrem de eficiente pentru Generaţia Y. La generaţia Alfa, modelele apar cu rapiditate”, spune şi psihologul Lenke Iuhoş.
Citeste mai mult: Adevarul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu