Noutăți

Generalul francez Berthelot, în ziua Marii Uniri: „Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, frumoasă Românie, sămânță de noi virtuți”

Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost un mare general francez, al cărui nume are o rezonanță deosebită pentru orice român care-și iubește țara. După ce România a intrat în Primul Război Mondial, Henri Berthelot a fost detașat pe meleagurile noastre, conducând misiunea militară franceză.

Pentru munca sa depusă în anii de cumpănă prin care a trecut țara noastră, generalul Berthelot se bucura de toată prețuirea românilor, motiv pentru care i s-au acordat cele mai de seamă decorații din partea României reîntregite.

În patria sa, Berthelot a luat parte la conceperea planului de luptă al Franței, fiind subordonat vestitului general Joffre iar apoi a îndeplinit funcția de comandant al corpului de armată 33. În România, generalul Berthelot a ajuns în octombrie 1916 iar în primele șase luni ale anului 1917, el a fost implicat din plin în reorganizarea armatei României, pentru ca aceasta să poată face față confruntării cu puternicele armate ale Puterilor Centrale.

hb

Într-un timp record, trupele noastre din Moldova (singurul teritoriu ce rămăsese neocupat de către armatele vrăjmașe) au fost reorganizate și parțial dotate cu arme de ultimă generație, la un nivel similar cu armatele potrivnice. Cele două armate române însumau 400 de mii de ostași, în vreme ce armatele formate din ruși depășeau milionul de militari.

Dacă armatele germane n-au reușit să ocupe și Moldova, acest lucru este datorat, pe lângă eroismul ostașilor noștri, și recomandărilor prețioase ale generalului Berthelot ori sprijinului acordat prin intermediul misiunii militare franceze.

Datorită atacurilor glorioase purtate de către români la Mărăști și Mărășești, Moldova a fost salvată de invazia străină iar situația frontului s-a modificat în favoarea noastră. Din păcate, evoluțiile din Rusia au pus armata română într-o situație dificilă, rămasă fiind fără sprijinul trupelor ruse. În acele grele condiții a fost convenită „pacea de la Buftea”, cu Puterile Centrale, iar devotatul general Berthelot a fost nevoit să se înapoieze în patria sa (în martie 1918). Nu pentru multă vreme, din fericire!

b

La începutul lui octombrie 1918, Henri Berthelot s-a întors în România, conducând o nouă misiune militară. A activat aici până în luna mai a anului 1919. Contextul devenise neașteptat de favorabil României, lucru de care, iarăși, Franța acelor ani nu era străină.

Pentru contribuția sa la reușitele pe care armata noastră le-a obținut împotriva unor forțe superioare ca număr, armament și instruire militară, generalul Berthelot a fost decorat și răsplătit, printre altele, cu o casă și un teren, în România (plus cetățenia română, pentru a le putea stăpâni). În 1931, după ce viața sa pământească s-a isprăvit și s-a dat citire testamentului, a reieșit că generalul a dispus ca domeniul său din România să revină Academiei iar sumele de bani depuse aici să fie întrebuințate pentru școlarizarea unor tineri merituoși.

Amintirea generalului Berthelot trebuie să rămână nestinsă în memoria românilor. La fel ar trebui să rămână și vorbele pe care le-a rostit acest prieten al românilor în măreața zi de 1 Decembrie 1918: „Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânță de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații”.

cd

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, ziarulunirea.ro, www.romlit.ro

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii