Noutăți

Gee Bee Model R: Un avion pe cât de rapid, pe atât de periculos

Gee Bee model R Super Sportster este un avion clasic, proiectat de Aeronave Granville Brothers din Springfield, Massachusetts, şi construit special pentru cursa Trofeul Thompson din 1932. Avionul a fost considerat “cel mai rapid şi cel mai manevrabil licenţiat vreodată în Statele Unite ale Americii”. În acel an, pilotul Jimmy Doolittle, atinsese o viteză de 476 de km/h, fiind un record mondial la acea vreme.

Aeronava a avut un design foarte ciudat, caracterizat printr-o grosime mare a fuselajului, completat cu aripi de avion monoplan, şi prin lipsa unui ampenaj vertical convenţional. Fuzelajul era construit în jurul motorului radial, montat în extremitatea din faţă. Cockpitul se află foarte departe, în spate, chiar în faţa stabilizatorului vertical.

Din păcate avionul a fost implicat într-o serie de accidente care au dus la sistarea producție. Astăzi niciuna dintre aeronavele originale ale seriei nu mai există. O replică a Gee Bee Sportster a fost construită de Steve Wolf şi Delmar Benjamin, cei doi piloți efectuând în prezent zboruri acrobatice în diferite spectacole aviatice demonstrative.

gee-bee-model-r-26 gee-bee-model-r-12 gee-bee-model-r-76 gee-bee-model-r-32 gee-bee-model-r-42

sursa: Air Racing HistoryMilitary factory

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Gee Bee Model R: Un avion pe cât de rapid, pe atât de periculos

  1. …butoi incaltat cu opinci!Si,si,mai si zboara!Da,se mai intimpla…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii