Noutăți

Gazonul artificial poate da naștere la cancer?

Pare frumos în timpul iernii și nu are nevoie sa fie cosit, dar unii oameni sunt îngrijorați că gazonul artificial pune în risc viața tinerilor sportivi, deoarece poate da naștere la cancer.

Temerile au fost ridicate din cauza substanțelor din cauciucul provenit de la anvelopele vechi, folosite în realizarea suprafețelor de gazon artificial. Acestea conțin substanțe chimice toxice, inclusiv mercur, plumb, benzen, arsenic și alte substanțe cancerigene.

Există o preocupare în rândul familiilor americane, cu precădere, care susțin că aceste substanțe chimice sunt vinovate pentru diagnosticul de cancer primit de un număr din ce în ce mai mare  de tineri jucători, în special cei care practică fotbalul, portarii în mod deosebit, care se aruncă pe gazon mai des decât ceilalți. Acest tip de gazon este folosit în curțile a mii de grădinițe, școli, parcuri și terenuri de sport din întreaga țară.

nn_04_sgo_turf_141008.nbcnews-ux-1080-600

Unul din cazurile care au dat tonul acestor ingrijorări este și acela al unei studente de la Universitatea din Miami care juca pe post de portar. Austen Everett a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin (un tip de cancer) și a murit la vârsta de 25 de ani în 2012. Mama ei a declarat: “Nu am nici o îndoială ca boala ei a fost legată de dragostea ei pentru fotbal. Este oribil să cred că sportul ei favorit ar fi omorât-o.”

Antrenoarea de fotbal Amy Griffin, în vârsta de 50 de ani, fostă jucătoare la echipa națională de fotbal feminin a SUA, a cercetat presupusul risc de cancer. Amy Griffin antrenează în prezent echipa Universității din Washington.

30C6A75A00000578-3426039-image-m-16_1454315501548Antrenoarea de fotbal Amy Griffin

Ea pretinde că a găsit mai mult de 166 de cazuri de fotbaliști – dintre care 100 au fost portari – care au cancer în curs de dezvoltare și este convinsă că bolile lor sunt legate de o substanță provenită din cauciucul folosit la realizarea gazonului artificial. Ea a cerut să se realizeze mai multe studii asupra toxinelor din cauciucul folosit.

Cercetările arată că granulele de cauciuc realizate din anvelope reciclate pot conține acele substanțe chimice toxice, cancerigene, dar nu s-a ajuns încă la interzicerea acestor materiale.

“M-am antrenat timp de 26 sau 27 de ani”, a spus Amy Griffin. “În primii 15 ani, n-am auzit nimic despre acest lucru. Dar în ultimii ani, se pare că este un flux de copii cu probleme apărute din cauza acestui tip de gazon.”

Majoritatea sportivilor de pe lista lui Griffin au fost diagnosticați cu limfom și leucemie. În timp ce sportivii analizați variază ca vârstă, ea spune că cei mai mulți dintre ei s-au născut la sfârșitul anilor 1980 și la mijlocul anilor 1990 și au fost activi în perioada în care câmpurile de gazon artificial au început să fie folosite în mod frecvent.

bm_artificialturf_free
Acest gazon denumit Astroturf a fost dezvoltat de firma americană de biotehnologie „Monsanto Company” în 1960 care a instalat produsul pe un teren de fotbal pentru prima dată în Houston, în 1966. Compania Monsanto a făcut, de asemenea, și Agent Orange (substanța portocalie), o substanță biologica testată și folosită pe soldații americani trimiși în războiul din Vietnam, experiment care a generat sute de cazuri de cancer după ani de zile de la terminarea războiului. Subsanța ar fi fost folosită ca medicament împotriva bolilor din Vietnam.

Compania a produs în prezent o nouă generație de gazon articial mai moale, realizat din cauciuc, proiectat pentru a oferi o suprafață mai bună pentru jucători în ideea de a ajuta la reducerea leziunilor. Dar va ajuta oare și la reducerea numărului de diagnostice de cancer în rândurile atlețilot tineri?

r12972_800x450_16-9

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: dailymail.co.uk, deseretnews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Gazonul artificial poate da naștere la cancer?

  1. Of…!
    “Agentu'” în chestiune nu e portocaliu; butoaiele erau colorate aşa. Şi nici vorbă să fi fost “medicament” (?!?). E un ERBICID, folosit prin ’50 de englezi în Malaya, apoi de americaci în Vietnam, stropit din elicopter, ca să desfrunzească pădurile unde se ascundeau “gălbejiţii”, să-i zărească şi să-i toace…
    Apoi, da, cancere, şi la băştinaşi şi la invadatori. Dar, mai ales, malformaţii congenitale la puradeii respectivilor, de la grămezile de DIOXINĂ conţinute în erbicid.
    Apropo, (cam) tot ceea ce e albit industrial azi e cu folosirea dioxinei. Şerveţele, “curpapir”, vată sintetică,… tampoane femeieşti…

    Citiţi, citiţi, că uneori prinde bine la cultura generală.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii