Noutăți

Găurile bizare descoperite recent în zona arctică. Nici cei de la NASA nu știu ce sunt ori cum s-au format

  •  
  •  
  •  

NASA ține sub observație încă de acum 10 ani zona arctică însă, și după atâția ani de investigații, uriașul pustiu de gheață are să ne ofere lucruri pe care nimeni nu le-a văzut vreodată, și pe care știința nu poate să le explice. Ultimul caz este al acestor bizare formațiuni circulare reperate dintr-un avion de cercetare P-3 care a zburat peste Marea Beaufort săptămâna trecută. Imaginea a fost surprinsă de omul de știință John Sonntag, care conduce operațiunea NASA IceBridge, misiune care are ca scop compararea nivelurilor de gheață din ambele regiuni polare ale Pământului.

Formațiunile au fost depistate la 50 de kilometri nord-vest distanță de Fluviul Mackenzie, iar potrivit cercetărilor, găurile s-au format în zonele cu gheață subțire, însă modul în care au apărut rămâne un mister.

011-arctic-ice-holes-beaufort-0

„Nu pot să-mi dau seama care este dinamica ce produce semicercurile care înconjoară găurile. Nu am observat niciodată așa ceva sau măcar ceva similar”, a declarat Nathan Kurtz, membru al echipei de cercetare IceBridge.

Părerile sunt împărțite, în timp ce unii cercetători tind să creadă că aceste găuri sunt produse de foci, care ar fi putut sparge gheața subțire în căutare de aer, Chris Shuman, glaciolog al NASA, este de părere că găurile ar putea fi cauzate de creșterile de temperatură a apei din Oceanul Arctic, temperatură întreținută fie de anumite izvoare termale, fie de ape subterane care circulă prin interiorul ghețarilor. Totuși, trebuie menționat faptul că aceste ipoteze nu sunt susținute și de dovezi, iar cel mai probabil cei de la NASA vor întrprinde noi incursiuni în zonă pe calea aerului în căutarea unei explicații.

sursa: https://www.sciencealert.com/even-nasa-isn-t-sure-what-s-making-these-bizarre-circles-in-the-arctic-ice-polynyas-seals

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii