Noutăți

Gaura din stratul de ozon s-a restrâns considerabil. Oamenii de știința cred că până în 2070 se va închide de tot

NASA și NOAA au anunțat că gaura de ozon a fost la cea mai mare dimensiune în acest an în data de 11 septembrie, acoperind o suprafață de aproximativ 2,5 ori mai mare decât Statele Unite – 19,6 milioane de kilometri pătrați. Această cifră este cu 3,3 milioane de kilometri pătrați mai mică decât cea din 2016, ceea ce însamnă că, cumva, planete reușește să închidă, încet, încet, această gaură.

Totuși,
omenirea nu ar trebui să deschidă încă șampania. Așa cum au declara cei de lat NASA într-o declarație: “Dimensiunea mai mică a gropii de ozon se datorează variabilității naturale și nu a unui semnal de vindecare rapidă, cel mai probabil acesta este unul lent, iar dacă omenirea nu o să se implice și să ajute la această vindicare, ar putea să crească din nou“.

content-1509719826-ozone

Stratul de ozon este o regiune a stratosferei Pământului care conține concentrații relativ ridicate de ozon (O3). Gaura din acest strat a fost detectată oficial în anul 1985, potrivit NASA. Unul dintre principalii suspecți de crearea acesteia sunt clorofluorocarburile (CFC), compuși sintetici folosiți de frigidere, aparatele de aer condiționat, aerosoli și solvenți. Când CFC-urile ajung în atmosfera superioară, acestea se descompun din cauza razelor ultraviolete, eliberând clorul. Clorul reacționează cu atomii de oxigen din ozon și distruge molecula de ozon.

Stratul de ozon apără Pământul de radiațiile solare. Acesta ajută la absorbția a până la 99% din lumina UV a Soarelui, și au existat temeri generale că epuizarea ozonului ar putea duce la o creștere a cancerului de piele, a daunelor asupra culturilor și a altor probleme de mediu. Din fericire, teama privind dispariția stratului de ozon nu este susținută de dovezi, și tot mai mulți oameni de știință speră că gaura de ozon din Antarctica va reveni la nivelurile anterioare anului 1980 până în 2070.

sursa: http://www.iflscience.com/environment/the-hole-in-the-ozone-layer-is-the-smallest-its-been-in-almost-30-years/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii