Noutăți

Gangkhar Puensum, muntele pe care omul nu l-a putut cuceri. Motivul pentru care alpinismul este interzis aici la peste 6.000 de metri altitudine

Gangkhar Puensum, “vârful alb al celor trei frați spirituali”, cum se traduce numele său, este cel mai înalt munte din Bhutan, cu o înălțime de 7.570 de metri. Este al 40-lea cel mai înalt vârf din lume și, oricât de surprinzător ar spărea, este necucerit de om. Gangkhar Puensum se află la granița dintre Bhutan și Tibet, deși linia exactă de graniță este contestată.

Până în 1983, nimeni nu avea voie să urce pe munte, asta deoarece locuitorii din Bhutan îl considerau un loc sacru. Între 1985 și 1986, după ce autoritățile au permis alpiniștilor profesioniști să-l escaladeze, au fost făcute patru încercări de cucerire a muntelui, însă toate s-au încheiat cu eșecuri. Văzând insuccesele primelor echipe de alpiniști, guvernul de la Thimphu, capitala Bhutanului, a decis interzicerea alpinismului la peste 6000 de metri, pentru a le respecta intimitatea spiritelor care locuiesc în vârf și care cu siguranță nu vroiau să fie deranjate. Interdicția este valabilă și astăzi, motiv pentru care nimeni nu a pus vreodată piciorul pe acest vârf de munte.

Regatul Bhutan se află la poalele Munților Himalaya și a fost întemeiat de populația thepu în secolul VIII; mai târziu, a fost ocupat de tibetani în secolul IX, care au impus lamaismul. În secolul al XVIII-lea, principatul Bhutan recunoaște suzeranitatea chineză. Timp de un secol își apără autonomia internă amenințată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat la 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaște formal independența Bhutanului, dar își asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei. La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar din 1961 și apărarea acestuia.

gangkhar-puensum-map[5] gangkhar-puensum-1[2] gangkhar-puensum-2[2] gangkhar-puensum-4[2] gangkhar-puensum-5[2]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2015/01/gangkhar-puensum-highest-unclimbed.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii