Noutăți

Furnicile sclavagiste!!! Incredibila lume de la picioarele noastre! Sclavele furnici își poartă stăpânele în spate sau duc la “pășunat” turmele de purici…

Inteligența poate fi găsită la toate nivelele de existență. A ne imagina că doar omul este inteligent, restul ființelor de pe planetă fiind lipsite de această calitate, este o gravă eroare, pe care știința o pune din ce în ce mai mult în evidență.

Desigur, nu putem pretinde de la un iepure să rezolve probleme de matematică și nici nu ne putem aștepta ca un fluture să compună poezii. Cu toate acestea, fiecare specie are o inteligență specifică, suficientă ei însăși, inteligență care îi asigură supraviețuirea și continuitatea.

Privind lucrurile într-o manieră simplistă, vom da vina pe insticte, fără a ne preocupa să înțelegem ce sunt acestea. De aceea, este important de subliniat, așa cum ne spune un savant român foarte apreciat, că… „Instinctele sunt garanții pe care specia și le ia pentru ca perpetuarea să nu se întrerupă. (…) În esența lor, conduitele instinctive constituie acte inteligente având finalități adaptive. Ele sunt o expresie a inteligenției materiei vii.” (Inteligența materiei / Dumitru Constantin Dulcan)

Chiar și cu această introducere, tot este uimitor, chiar bulversant să descoperi că unele specii de insecte practică sclavia, că putem vorbi despre furnici sclavagiste…

furnici 2
Deși știința a făcut pași uriași înainte, încă este greu să se explice organizarea extrem de complexă a insectelor sociale cum sunt albinele, furnicile, termitele, organizare care are principii foarte asemănătoare cu societatea umană: „fiecare individ are un rol bine determinat și o morfologie adaptată funcției sale, deși toți provin din aceeași sursă originală – ouăle depuse de o singură matcă. Diferențierea aceasta genetică nu are nici astăzi o explicație satisfăcătoare.” (Inteligența materiei / Dumitru Constantin Dulcan)

În astfel de societăți complexe, cum este cea a furnicilor, inteligența pe care o manifestă (și care, desigur, nu este de lăudat în acest caz), le-a dus pe unele specii până în punctul în care își iau sclavi pe care îi exploatează toată viața…

furnici 3
Oamenii de știință au descoperit cu stupoare, în cazul unor specii, precum Protomognatus americanus, că o colonie puternică de furnici organizează incursiuni în alte colonii de unde capturează ouă și larve pe care le duc în propriul cuib pentru a le crește ca adulți sclavi, “formați” pentru a se supune. . Mai mult decât atât, s-a constatat că colonia invadatoare nu este interesată de cuiburile străine mici, ci de cele mari și bine apărate, deoarece identifică la acestea semnul unor populații puternice și sănătoase de furnici, numai bune de pus la muncă. Cu alte cuvinte, aproape că am putea vorbi despre calități de “vânători și vânzători de sclavi”, care nu sunt mulțumiți cu orice, ci vor cea mai bună calitate genetică.

Uneori, o astfel de colonie nu trăiește decât de pe urma invaziilor care le procură sclavi.

Ce fac furnicile sclave? Păi, își poartă stăpânii în spate, în căutarea unor noi sedii pentru propria colonie, duc la „păscut” turmele de pureci de plante (afide) pe care le primesc în grijă (pureci de care au nevoie stăpânele pentru a-și procura glucoza) și pe care îi apără de dușmani, îi încălzesc sau îi duc la suprafață pe timp frumos, “cultivă” ciuperci și legume pentru stăpâni… Chiar mai mult, unele furnici sunt ținute ca sursă de hrană, fiind îndopate de celelalte, până se umflă ca nișe baloane.

furnica pastor

FOTO: Furnică păstor împreună cu turma de pureci…

Fără îndoială că lumea misterioasă a insectelor are multe alte povești de dezvăluit, unele nu tocmai încântătoare, altele de o frumusețe extraordinară, toate însă cu adevărat surprinzătoare.

Daniel Roxin

Sursa foto: Wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on Furnicile sclavagiste!!! Incredibila lume de la picioarele noastre! Sclavele furnici își poartă stăpânele în spate sau duc la “pășunat” turmele de purici…

 1. daniel danaila // 28 aprilie 2015 at 14:41 // Răspunde

  buna ziua.
  Este adevarat ce spuneti despre furnici.si sa nu uitam ca toateinventiile si descoperirile au fost copiate din natura.Din pasiune,in trecut ingrijeam de niste familii de albine care dupa parerea mea sint la fel de harnice ca si furnicile si pot sa va confirm ca lumea lor este precum o armata bine organizata,in schimb si aici se intilnesc neajunsuri deoarece numarul prea mare de trintori le face sa munceasca si mai mult.Un trintor nu face absolut nimic doar fecundeaza matca odata pe an iar restul lor nu i-si au rostul.Nu pot sa inteleg de ce intr-o iarna cind un soarece a intrat in casuta lor,au fost in stare sa- l omoare,sa-l inveleasca in ceara neputindu-l scoate afara iar cind am desfacut capacul am gasit peste 20 de albine moarte si nici macar un trintor mort?
  De unde au avut atita putere sa neutralizeze un asa inamic mai puternic decit toti trintorii la un loc?
  De ce nu-si lasa numai unu sau maxim doi trintori pentru a se putea reproduce?
  Daca facem o comparatie cu lumea lor si a noastra vedem ca nu sint mari diferente caci la noi omul simplu si muncitorface din ce in ce mai mare ghebul de la munca si neajunsuri,in schimb trintorul face burta in fata de la bere,mincaruri fine iar pe deasupra mai au si un cont gras in banca.
  Este posibil ca actualul sistem sa fie copiat din viata acestor vietuitoare si reprodus la nivel de societate?
  Ma inclin sa cred ca daca vrem sa mai descoperim ceva nou ar trebui sa ne uitam mai mult in interiorul nostru si la natura si cred ca aici se pot gasi multe raspunsuri.Insa-si Eminescu spunea ca pentru a crea ceva frumos in cazul lui a trebuit sa inchida ochii,sa iasa in natura si sa deschida ochiul mintii.(aici cred ca ar fi bine sa reflectam cu totii)
  Scuzati ca am sarit putin de la subiect…

 2. Fluturele in sine este o poezie. Poate ca fluturii compun poezii intr-un limbaj despre care noi nu stim nimic. Referitor la articol, marturisesc ca sunt zile in care ma intreb daca nu cumva noi oamenii nu suntem sclavii altor fiinte de natura umana sau non umana.

  • trantorul este bondarul. Nu are decat rol de fecundare. E aproape la fel de pretios ca matca. Fara bondar, matca nu face nici albine nici matca nici bondari. Te-ai gandit ca albina munceste atat pt ca ii luam mierea? Dar il numim pe bondar trantor pt ca nu face miere… Face altceva! Procreeaza. Sunt multi deoarece la o roire, trebuie sa existe concurenta intre bondari. Natura stie ca fara concurenta, nu ajunge la matca cel mai sanatos dintre bondari.

 3. daniel danaila // 29 aprilie 2015 at 9:22 // Răspunde

  Sa fiu sincer in fata lor si eu ma simt un trintor ,insa incercam intodeauna sa le fac sa munceasca mai putin ducind casutele aproape de padure, in timpul iernii incercam sa fie cit mai bine izolate de intemperii si hranitorile pline iar, cred ca daca ar fi putut sa- mi vorbeasca sigur mi -ar fi spus, ,meriti si tu putina miere”
  In cea ce priveste trintorii nu – mi permit sa judec natura,stiu ca este mult mai puternica decit noi si mereu avem de invatat de la ia si cred ca daca nu vom vrea sa invatam, ne va constringe pina la urma.

 4. “pureci” este in cel mai bun caz un regionalism muntenesc.
  “purici” este forma corecta.
  Aceeasi problema si la “plastelina”, “manechiura”, forme folosite frecvent aici in sud, insa gresite dpdv gramatical. Formele corecte sunt: “plastilina”, “manichiura”.

  • Draga Adrian
   Iti propun sa analizezi o situatie.
   Intr-un hotel din Londra lucrau peste 450 de angajati. Sa constatat ca erau peste 70 de limbi si 30 diferite dialecte care se utilizau.Uneori din aceiasi tara.Marea majoriate nu aveau un nivel peste mediu in scriere si citire a limbi engleze sau nici macar a limbi materne.Hotelul facea un profit consistent an de an.Cum iti explicit ca se facea acel profit si prin ce mijloace.Era cumva scrierea corecta??????
   Nu cred. Te las pe tine sa tragi concluziile de rigoare.
   SI TE ROG NUMAI CORECTA SAU PIERDE TIMPUL CU CHESTI DE GENUL ASTA.
   VINO SI TU CU CHESTI MAI PRACTICE SI INCEARCA SA PARTICIPI LA CE ESTE MAI URGENT DE FACUT PENTRU TARA SI ROMANI CA DE ASTIA CARE CORECTEAZA SINTEM SATUI.
   ITI MULTUMESC

   • Draga Roxana ,exact asta ai facut si tu corectand-ul pe Adrian si eu pe tine ! Ai creat un cerc vicios ! Mie imi place ce a scris Adrian si ce ai scris tu . Daca nu mi-ar fi placut ,nu mi-ar fi placut .

 5. Chestia cu afidele am observat-o in aceasta vara, cand am vazut ca furnicile cautau prin pom doar frunzele unde acesti paraziti se hraneau cu seva pomilor. Am ramas foarte surprins sa vad cum furnica atingea afidele si acestea ii dadeau o picatura de lichid. Banuiesc ca e vorba de ceva substante chimice. Ba inca ma mai gandesc ca nemernicele astea de insecte distrug cu buna-stiinta anumiti copaci/specii de plante ca sa isi asigure lor insile o viata cat mai buna.

 6. …lumea este perfecta…universurile sunt paralele…noi, oamenii nu reusim sa intzelegem nimic din toate astea pentru ca, nici nu s-ar putea altfel, judecam…uman…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii