Noutăți

Furnicile au intrat în atenția oamenilor de știință ca potențiale… producătoare de antibiotice!

Unele dintre speciile de pe Terra sunt capabile să își producă propriile antibiotice, spre a se apăra de atacurile bacteriene. Printre aceste specii se numără și furnicile. Cel puțin unele dintre ele! Cercetătorii de la North Carolina State University au descoperit, recent, că mai multe specii de furnici dispun de antibiotice puternice, pe care organismele lor le produc și eliberează în vederea prevenirii infecțiilor și a combaterii microorganismelor patogene.

Descoperirea prezintă importanță și în sens medical, știute fiind eforturile comunității medicale de identificare a unor noi antibiotice, în condițiile în care bacteriile patogene au dobândit o rezistență alarmantă la antibioterapie. Furnicile ar putea deveni una dintre sursele de antibiotice ale viitorului, arată Clint Penick, conducător al studiului.

furnici negre

furnici

A fost studiată capacitatea de a produce substanțe antibiotice, la 20 de specii de furnici. A reieșit că 12 dintre aceste specii posedă compuși cu caracter antimicrobian, la nivelul exoscheletului. Unele dintre aceste specii nu fuseseră cunoscute, anterior, ca producătoare de antibiotice, cum ar fi specia Solenopsis molesta. De fapt, Solenopsis molesta furnizează substanța care deține efectul antibiotic cel mai puternic, dintre speciile de furnici studiate până în prezent.

„Identificarea unei noi specii care produce un puternic agent antimicrobian este o veste excelentă pentru specialiștii care caută noi astfel de substanțe, ce pot fi de mare ajutor pentru oameni”, arată Adrian Smith, coautor al noului studiu.

În vreme ce unele specii de furnici secretă substanțe cu efect antibiotic, care le protejează de atacurile bacteriene, alte specii par să dețină tipuri diferite de mijloace de protecție, care, desigur, ar trebui studiate. Deocamdată, se arată în studiul ale cărui rezultate au fost date publicității în jurnalul Royal Society Open Science, oamenii de știință se vor focaliza asupra celor 12 specii de furnici care produc substanțe ce distrug bacteriile patogene, prezentând un maxim interes din punct de vedere al cercetării biomedicale.

insecte

furnici in natura

Sursa: www.earth.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii