Noutăți

Frumusețea norilor stratosferici polari. Cum influențează aceștia stratul de ozon. Galerie foto

Uneori, în timpul iernilor, la adăpostului apusul soarelui sau înaintea primilor zori de zi, pe cer pot apărea niște formațiuni noroase incredibil de colorate și luminoase numite norii stratosferici polari. Aceștia pot fi observați în regiunile înalte din Islanda, Alaska, nordul Canadei, țările scandinave și Antarctica.

Descriși ca fiind “una dintre cele mai frumoase formațiuni noroase” aceștia pot fi de asemenea extrem de nocivi pentru atmosfera terestră. Prezența lor încurajează o reacție chimică care descompune stratul de ozon la planetei.

Norii prezintă fenomenul de irizare, difracția luminii în cele 7 culori, prezentând uneori și fenomenul de sidefare iar procesul de distrugere a stratului de ozon este realizat din cauza procesele chimice de descompunere a CFC-urilor (cloro-fluoro-alcani) în radicali, prin homoliză. CFC-urile se descompun în prezența ozonului și a radiațiilor ultraviolete (UV) rezultând un radical liber Cl și un radical cloro-difluoro-metil.

nori4 nori6 nori2 nori1
nori5 nori7 nori3

sursa: remus.jpl.nasa.gov/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Frumusețea norilor stratosferici polari. Cum influențează aceștia stratul de ozon. Galerie foto

  1. Stie natura ce face, fiti pe pace! Daca se coloreaza frunzele, la venirea toamnei intr-un loc – in altul, cresc mugurii!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii