Noutăți

Frumoasa Bactria, încoronată cu steaguri!

  •  
  •  
  •  

Bactria sau Bactriana, a fost o regiune veche din Asia Centrală. Bactria propriu-zisă se afla la nord de lanțul muntos Hindu Kush și la sud de râul Oxus (modernul Amu Darya), acoperind regiunea plană care se află în Afganistanul actual.

Mai larg, Bactria era zona situată la nord de Hindu Kush, la vest de Pamirs și la sud de Tian Shan, acoperind și Tadjikistanul modern și Uzbekistanul, cu Amu Darya care curge spre vest prin centru.

Numită „frumoasa Bactria, încoronată cu steaguri” de către Avesta, regiunea este una dintre cele șaisprezece așezări iraniene perfecte pe care zeitatea supremă Ahura Mazda le-a creat.

Unul dintre primele centre ale zoroastrismului și capitala legendarilor regi Kayanieni din Iran, Bactria este menționată în inscripția Behistun a lui Darius cel Mare ca una dintre satrapiile Imperiului achemenid; era o satrapie specială și era condusă de un prinț moștenitor sau de un moștenitor intenționat.

Bactria a fost centrul rezistenței iraniene împotriva invadatorilor macedoneni după căderea Imperiului Achemenid în secolul al IV-lea î.Hr., dar în cele din urmă a căzut în mâna lui Alexandru cel Mare.

După moartea cuceritorului macedonean, Bactria a fost anexată de generalul său, Seleucus I.

Cu toate acestea, seleucizii au pierdut regiunea după declararea independenței de către satrapul Bactriei, Diodot I; a început astfel istoria greco-bactriană și a regatelor indo-grecești ulterioare.

Până în secolul al II-lea î.Hr., Bactria a fost cucerită de Imperiul Partian iranian, iar la începutul secolului I, Imperiul Kushan a fost format de Yuezhi în teritoriile bactriene.

Shapur I, al doilea rege Sasanian al Regilor Iranului, a cucerit părțile occidentale ale Imperiului Kushan în secolul al III-lea și s-a format Regatul Kushano-Sasanian.

Sasanienii au pierdut Bactria în secolul al IV-lea, cu toate acestea, a fost recucerită în secolul al VI-lea. Odată cu cucerirea musulmană a Iranului în secolul al VII-lea, a început islamizarea Bactriei.

Bactria a fost centrul unei Renașteri iraniene în secolele al VIII-lea și al IX-lea, iar persona nouă ca limbă literară independentă a apărut pentru prima dată în această regiune.

Imperiul Samanid a fost format în estul Iranului de descendenții lui Saman Khuda, un persan din Bactria; a început astfel răspândirea limbii persane în regiune și declinul limbii bactriene.

Bactrianul, o limbă iraniană orientală, a fost limba comună a Bactriei și a zonelor din împrejurimi în timpurile antice și timpurii medievale.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii