Noutăți

Franța a atacat Hawaii-ul în secolul al XIX-lea. Cum s-au făcut francezii de râs, plecând de pe insulă de bună voie…

  •  
  •  
  •  

Hawaii se află în centrul Oceanului Pacific și, ca atare, a fost întotdeauna la răscrucea celor mai mari imperii. Cele două puteri emergente din secolul al XIX-lea care râvneau insula erau Statele Unite și Japonia, însă înainte ca vreuna dintre aceste puteri să încerce să-și revendice supremația în zonă, francezii reușesc, pentru puțin timp, să pună stăpânire pe micuțul teritoriu.

Invazia franceză din Honolulu (cunoscută și sub numele de “Sacking of Honolulu” sau “Tromelin Affair”) a fost un atac asupra insulei realizat de către amiralul francez Louis Tromelin pentru a opri persecuția catolicilor și represiunea asupra comerțului francez. 

honolulu-fort-1850s

Louis Tromelin, a sosit în Hololulu cu două fregate, în date de 12 august 1849. După o discuție cu consulul francez, amiralul decide să acţioneze într-un mod destul de îndrăzneţ. Tromelin s-a adresat regelui Kamehameha cu mai multe cereri care vizau îmbunătăţirea condiţiilor catolicilor şi a intereselor politice şi comerciale pe insule. Însă regele nu a luat în considerare cererile lui Tromelin.

În acel moment acesta nu a mai stat pe gânduri și a ordonat cucerirea insulelor. Câteva sute de soldați francezi ajung la țărmul insulelor în data de 22 august 1849 și fără vreun alt avertisment preiau controlul principalului port din Hawaii. Francezii au jefuit cu această ocazie diferite proprietăţi regale din Honolulu, producând daune de peste 100.000 de dolari americani.

Cu toate acestea, locuitorii din Hawaii au privit invazia ca pe un act ridicol din partea francezilor, considerându-i niște măscărici, asta pentru că regele Kamehameha a continuat să ignore cererile lui Tromelin. Văzând că nu este impresionant de puterea franceză, amiralul a renunţat la invazie în data de 5 septembrie. Tromelin şi oamenii săi s-au îmbarcat şi au părăsit Honolulu, fără să fie alungați de armata Hawaiană, marcând una dintre cele mai stranii operațiuni militare din istorie.

sursa: https://seanmunger.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii