Noutăți

Fost ministru de Externe al Ungariei: „Niciun maghiar nu ar fi gata să moară pentru Transilvania”

 •  
 •  
 •  

Interviu Digi24.roBalazs Barabas: Anul acesta România va sărbători 100 de ani de la Unire, o aniversare mai puţin fericită pentru maghiari. Credeţi că tensiunile vor fi inevitabile între cele două ţări?

Geza Jeszenszky: Oamenii cu bun simţ şi bune intenţii pot rezolva orice diferende. Oamenii orbi, naţionaliştii orbi sunt incapabili, dar ei nici nu sunt interesaţi în pace şi prietenie. Ei cred în putere şi comportament agresiv. Practic nimeni în Ungaria, sau mai exact nimeni cu bun simţ nu poate crede că graniţele se vor schimba. Este ceva ce naţionaliştii din România dar şi din Slovacia… nu spun că nu o cred, dar nu vor să o creadă. Încearcă să convingă publicul că încă există un pericol maghiar. E o prostie. Nu doar pentru că maghiarii iubesc pacea, niciun maghiar nu ar fi gata să moară, nu doar pentru Transilvania, dar nici pentru un sat, să zicem, în Ucraina. Pot să strige, pot să semneze petiţii, dar să-ţi dai viaţa nu mai este la modă în Europa, să spun aşa. Deci eu cred că centenarul poate avea derapaje dar poate fi şi foarte bun. Derapajul poate fi tonul agresiv, de ambele părţi. Mai ales dacă România, sau anumiţi lideri români sau presa română ar spune: este marea noastră victorie asupra ungurilor, şi noi, ca învingători, putem dicta, mai ales maghiarilor, comunităţii maghiare din România. Dar ce ar putea fi o soluţie bună? În opinia mea, nu doar să înţeleagă că maghiarii nu pot sărbători cu sinceritate. Este firesc. Niciun om cu bun simţ nu sărbătoreşte înfrângerea, o înfrângere naţională. Maghiarii nu vor fi surprinşi că românii vor sărbători, dar nici românii să nu fie surprinşi că pentru maghiari e un fel de doliu. Dar nu e suficient şi poate că aici voi părea naiv, deşi ştiu că nu este foarte probabil ce voi spune. Dar centenarul este o bună oportunitate pentru un nou început, de a arăta mărinimie. Ceea ce ar fi aplaudat de Ungaria şi am putea avea o prietenie sinceră între cele două ţări.

Citește interviul complet aici: Digi24.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Fost ministru de Externe al Ungariei: „Niciun maghiar nu ar fi gata să moară pentru Transilvania”

 1. Bullshit,
  ungurul fura ce nu-i al lui si cand e prins si i se ia inapoi ce a furat simte o infrangere nationala.
  Macar ca ii lasam pe unguri sa stea la masa cu noi ca stapani in Romania ar trebui sa ne multumeasca.
  Dar ei simt infrangere nationala, ca de, atunci cand erau stapani peste romanii i-au facut slujitori si ce bine era sa fie serviti, ca de, erau o treime(sasi secui si unguri)

 2. ŞTEFAN MELINTE // 6 februarie 2018 at 13:24 // Răspunde

  MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ : NU DOMNULE FOST MINISTRU DE EXTERNE AL UNGARIEI, NU TREBUIE SĂ MOARĂ NICI-UN MAGHIAR. MAGHIARII SUNT CETĂŢENI AI UNGARIEI ŞI REPUBLICA UNGARIA ESTE ŢARĂ VECINĂ ŞI PRIETENĂ CU ROMÂNIA. NOI ŞTIM ŞI EI ŞTIU LA FEL DE BINE CA ŞI NOI, CĂ DACIA PATRIA NOASTRĂ STRĂBUNĂ ESTE ACOLO UNDE ESTE ROMÂNIA ŞI UNGARIA. DAR DACĂ ISTORIA NE-A AŞEZAT, AŞA CUM SUNT HOTARELE DE ASTĂZI, TREBUIE SĂ RESPECTĂM ISTORIA. ROMÂNIA NU ESTE MICĂ ŞI NICI MARE, ROMÂNIA ESTE REGATUL VECHII DACII ŞI PATRIA NOASTRĂ STRĂBUNĂ.

 3. Pamantul Romaniei este pamant sfant la fel cum este si pamantul Ierusalimumui. Cine va cauta adanc in istorie va intelege ca-i asa. Noi românii trebuie sa fim cu intelepciune pentru ca sa meritam tara in care ne-am nascut si pamantul pe care il avem sub picioare.

  Na, ca am zis niste cuvinte mari! Dar ce sa fac? Daca limba română are doar cuvinte mari!

 4. Cum sa moara pt Transilvania cand nu au murit nici pt Ungaria Tot romanii i-au eliberat

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii