Noutăți

Fosilele unui dinozaur imens descoperit în Egipt dezvăluie o legătură terestră, în Cretacic, între Africa și Europa

O nouă specie de dinozauri a fost descoperită în desertul Sahara, Egipt, notează cei de la sciencealert.com. Cercetătorii de la Universitatea Mansoura, cei care au făcut descoperirea, estimează faptul ca acest dinozar uriaș, din specia Mansourasaurus shahinae, a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani, iar descoperirea sa este una uimitoare și ne-ar putea da mai multe indicii despre aceste animale din nordul Africii, despre care se cunosc puține lucruri. Specimenul fosilizat descoperit acum măsoară în jur de 8 până la 10 metri și ar cântări în jur de cinci tone. Potrivit cercetărilor era un erbivor, la fel ca și rudele sale din specia Mansourasaurus shahinae.

Înregistrările fosile ale Africii sunt atât de rare, deoarece multe rămân din Cretacicul târziu sunt ascunse sub pământul acoperit de vegetație. Oasele lui Mansourasaurus au fost deosebit de bine conservate, cu părți ale craniului, maxilarului inferior, gâtului și spatelui vertebrelor, coastelor, majorității umărului și ale membrelor anterioare, o parte din piciorul din spate și bucăți de plăci dermice care au supraviețuit.

Mansourasaurus-shahinae

În timpul domniei timpurii a dinozaurilor, pe parcursul perioadelor triasice și jurasice, toate continentele de pe planeta noastră formau un supercontinent numit Pangea.

Cu toate acestea, în Cretacic, continentele au început să se separe în configurația cunoscută. Din punct de vedere istoric, nu a fost clar pentru experți cât de bine conectată a fost Africa cu alte regiuni din emisfera sudică și Europa în acel moment și în ce măsură animalele africane s-ar fi separat de vecinii lor evoluând în specii separate. Această descoperire îi face pe paleontologi să aibă o idee mult mai bine conturată cu privire la modul în care aceste animale migrau. Datorită caracteristicilor sale specifice, acest specimen descoperit acum este mai înrudit cu dinozaurii europeni și asiatici decât cu cei din sudul Africii sau din America de Sud. Acest lucru, la rândul său, arată că unii dinozauri ar fi avut portițe de migrare dinspre Africa spre Europa la sfârșitul domniei lor de pe Terra.

sursa: http://www.sciencealert.com/late-cretaceous-sauropod-titanosaur-dinosaur-egypt-mansourasaurus-shahinae

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii