Noutăți

Fosile vechi de 3,67 milioane de ani: cel mai complet schelet al unui strămoș străvechi al speciei umane, extras cu migală din interiorul unei mase de rocă

  •  
  •  
  •  

20 de ani de muncă au fost necesari pentru extragerea unor străvechi resturi fosile din roca dură în care erau captive, de milioane de ani. Ne referim, acum, la cel mai complet schelet aparținând unui strămoș străvechi al speciei noastre, dintre cele descoperite până în prezent.

Scheletul aparține unei ființe din genul Australopithecus, care a trăit în urmă cu 3,67 de milioane de ani în urmă. Este cel mai complet schelet de hominin, dintre cele care au mai mult de 1,5 milioane de ani și, totodată, unul dintre cele mai vechi schelete de hominin descoperite în Africa de Sud. Creatura de demult căreia i-a aparținut scheletul a fost numită Little Foot.

Little Foot nu este cel mai vechi hominin descoperit vreodată. Această calitate o are Ardi – un înaintaș ale cărei rămășițe fosilizate au fost descoperite în Etiopia și care a trăit în urmă cu 4,4 milioane de ani. Spre deosebire de Ardi, scheletul cunoscut sub numele de Little Foot este mai complet. Și, de aceea, poate oferi o sumedenie de informații prețioase – legate de stilul de viață, aspectul sau modul de deplasare al strămoșilor noștri îndepărtați. De pildă, studiul smalțului dentar (pe baza izotopilor) ne va oferi informații asupra alimentației și a mediului în care trăia Little Foot.

metamorfoza

Little Foot

Ce se poate spune despre Little Foot, în prezent? Făptura (homininul) avea o înălțime redusă, de doar 1,35 metri. S-a constatat, prin examinarea osaturii craniului și a bazinului, că acestea au aparținut unei femele tinere. Viața sa a luat sfârșit prematur: se pare că în urma căderii într-o grotă adâncă.

Ardi (Ardipithecus ramidus) - fiinta ce a trait acum 4,4 milioane de ani

Ardi (Ardipithecus ramidus) – fiinta ce a trait acum 4,4 milioane de ani

Găsirea sa pe teritoriul care astăzi aparține Africii de Sud arată că homininii din această categorie erau deja prezenți pe o mare parte a continentului african, mai devreme decât se credea. Little Foot este prima fosilă de hominin care îngăduie studiul comparativ al dimensiunilor membrelor. S-a constatat că, la fel ca la om, membrele inferioare erau mai lungi decât cele superioare, încă de acum 3,67 milioane de ani. Înaintașa noastră se deplasa în poziție bipedă, însă probabil că era destul de abilă și când venea vorba să se cațere în copaci, pentru a culege fructe sau a se feri de animalele de pradă.Sterkfontein, grote

Resturile fosilizate au fost găsite în grotele Sterkfontein, nu departe de Johannesburg, în urmă cu două decenii, însă abia acum au fost extrase complet din blocul masiv de rocă în care erau încastrate, de milioane de ani. Respectiva rocă, cunoscută sub numele de brecie, este una deosebit de dură, asemenea betonului, astfel că munca de extragere a scheletului a fost deosebit de îndelungată și de anevoioasă, mai ales că s-a desfășurat în interiorul unei grote.

fosila

Australopithecus 2

Austrtalopithecus, Little Foot

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Fosile vechi de 3,67 milioane de ani: cel mai complet schelet al unui strămoș străvechi al speciei umane, extras cu migală din interiorul unei mase de rocă

  1. Desigur ,acestia sunt inaintasii polititcienilor de astazi ,a celor care conduc mari corporatii si celor care fac parte din oculta mondiala. Asemanarea este izbitoare ,mai ales in ce priveste abilitatea de a se catara in copaci si a se feri de taxe si impozite(cele mai periculoase animale care traiesc si in zilele noastre).

  2. Alt fake. E doar o maimuta ordinara.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii